Hotel Canopy: inspiracija u lokalnoj zajednici i genijalcima

Foto: Booking.com/ Canopy By Hilton

Novi hotel pod Hiltonovim brendom Canopy, nedavno otvoren na uglu Branimirove i Trpimirove ulice u Zagrebu, veliko je osvježenje u gradskoj ponudi. Ovaj hotel, koji je maštovito uredio Studio Franić Šekoranja, ne zrači samo posebnom atmosferom uređenog interijera, nego se već od ulaska osjeća vrlo opuštena vibra koja stiže od simpatičnog i cool osoblja, piše Jutarnji list.

Prvo što posjetitelj vidi kada uđe u hotel je recepcija s mladim djelatnicima odjevenim u prsluke i traperice, od kojih neki imaju tetovaže i piercinge.

“Kod nas u Canopyju menadžer hotela je chief enthusiast, a voditelj recepcije lead welcome enthusiast. Uniforme osoblja nisu stroge, sve je ležerno. U drugim hotelima u Hrvatskoj osoblje ne smije imati piercing, ali kod nas to nije slučaj. Opušteno komuniciramo s gostima, važno je pokazati osobnost. Pozicionirani smo kao lifestyle hotel, a naši se gosti žele upoznati s lokalnom zajednicom” kaže Miroslav Luketić, chief enthusiast.

Ulazni prostor, recepcija, bar, lobby, retreat zona i restoran uređeni su u eklektičnom stilu koji priziva sjećanje na zagrebačku povijest, onu industrijsku, a kroz neke komade namještaja i zanimljive detalje na kraj pedesetih i šezdesete godine. Na zidovima se mogu vidjeti stare reklame, plakati, primjerice, Zagrebačkog zbora, grafiti umjetnika Cheza 186 te stara ambalaža skupljana za vrijeme trajanja projekta po raznim domaćim i stranim sajmovima i antikvarijatima, poput kutije za Kraš bombone sa šljivovicom. Moglo bi se reći da je nalik muzejskom postavu.

Pri uređenju prostora Studio Franić Šekoranja referirao se na lokaciju na kojoj se hotel nalazi jer su na istom mjestu davno bile tvornice Union i Kraš, a u blizini Penkala i Nada Dimić. Nedaleko je bila i tvornica Gredelj, u susjedstvu željeznice i pošte.

“Ovo je područje grada prošlo kroz više tranzicija – od industrijskog dijela grada, koji se 1950-tih počeo razvijati u stambeni dio, do moderne i suvremene ulične umjetnosti, street art-a, uz prugu. To su ujedno bili i glavni utjecaji u osmišljavanju inspiracije koja je determinirala vizualni identitet i koncept interijera, dekoracija i umjetnosti. Sve u svrhu postizanja jedinstvenog duha vremena slojevite povijesti. Tako je namještaj, kao i svi ostali elementi interijera, kombinacija onog iz stanova tog razdoblja i onog iz te industrijske priče” kaže Dean Franić.

S obzirom na to da Hilton traži određene standarde i udobnost prije svega, osim u dekoraciji, sav je namještaj izabran i većinom dizajniran u Studiju Franić Šekoranja, a vođen estetikom odabranih razdoblja. Tako je bar posvećen velikim znanstvenicima s ovih prostora – Nikoli Tesli i Slavoljubu Penkali, čija je tvornica bila u susjedstvu.

“Iako smo većinu naših ideja uspjeli realizirati, ipak se to ne može nazvati odriješenim rukama, nego dugotrajnim procesom osmišljavanja i nastajanja glavnog koncepta prilagođenog osnovnim smjernicama brenda. Inzistirali smo da se glavna inspiracija, predvođena lokacijom i poviješću tzv. “genius loci”, od začetka ideje i koncepta, pa sve do same realizacije, ne izgubi te da prikažemo našu povijest, barem onakvu kakvu je želimo vidjeti – šarenu, zabavnu, inspirativnu i poučnu” objašnjava Saša Šekoranja.


Komentari