Hana potamnila kožu kao znak podrške borbi protiv rasizma: ‘Bojim se kako će iskazati podršku na dan sjećanja na žrtve Holokausta’

Hana Hadžiavdagić Tabaković (Foto: Hana Hadžiavdagić Tabaković/Instagram)

Hana Hadžiavdagić Tabaković jučer je zgrozila regionalnu javnost, a nedugo zatim i onu svjetsku. Ona se naime osvrnula na dugoočekivanu borbu protiv rasizma u SAD-u, ali je to učinila na potpuno kriv način. Naime, objavila je fotografiju na kojoj je svoju kožu potamnila.

“U rasističkom društvu nije dovoljno reći da nisi rasista. Treba glasno biti protiv rasizma”, napisala je.

No, fotografija je izazvana brojne reakcije, kako ih Hadžiavdagić naziva, hejtera, pa ju je ubrzo obrisala s profila te se javno ispričala.

“Izvinjavam se javno ako sam nekoga uvrijedila nije mi bila namjera. Ako se itko na društvenoj mreži bori za jednakost, ljudska prava i ljubav onda sam to ja. Netko sam tko je djetinjstvo proveo u podrumu ratnog Sarajeva jer mora vjera nije odgovarala nekim političkim idejama. Nemojte samo sa mnom o poštovanju drugoga i drugačijeg JER OD SVIH JAVNIH OSOBA JA TO UPRAVO NAJVIŠE ČINIM. JAVNO! Tako da od*ebite u skokovima.”, napisala je.

“Mi NA BALKANU prije svega trebamo riješiti problem koji imamo s Romima i razmislimo kako se odnosimo prema njima, kakve viceve priačmo i kako ismijavamo ljude koji žive s nama, a onda da se bavimo Amerikom. O tom problemu se ovdje najmanje govori NAŽALOST! Prvo pospremi vlastito dvorište, razmisli o svojim postupcima pa tek onda idi dalje!”, nastavlja.

Nakon toga pohvalila se brojnim porukama podrške, no ono što nije objavila zgražanje je svjetske javnosti. Njena “podrška” podijeljena je i na platformi Reddit gdje je na objavi pod naslovom: “Bosanska influencerica potamnila kožu i tvrdi da je to borba protiv rasizma”, prouzročila sljedeće komentare: “Izgleda kao da je upala u teglu Nutelle”, “Ovoj ženi nedostaju neke ključne informacije”, “Jedva čekam da zanimanje influencera potpuno izumre”.

Ni Twitter je nije poštedio pa su mnogi istaknuli kako je ovo bio definitivno krivi potez, a toj publici nije sjela ni isprika jer, smatraju ljudi, nije se ispričala nego napala sve druge, iako je kriva ona sama.

“Samo se bojim kako će Hana Hadžiavdagić iskazat podršku na dan sjećanja na žrtve Holokausta”, još je jedan od niza komentara.

 


Komentari