‘GROB PROČIŠĆENJA’ POSTAO HIT MEĐU ZAGREBAČKIM STUDENTIMA: ‘Gdje je ovo bilo kad sam ja studirao’

Foto: Screenshot

Vjerovali ili ne, nizozemsko Sveučilište Radboud došlo je do zanimljive ideje da svojim studentima ponudi neobičnu vrstu pomoći tijekom ispitnih rokova kada su izloženi stresu.

Osim sobe za plakanje koju su imali već otprije, sveučilišni kapelan John Hacking iskopao je Grob pročišćenja u koji studenti već dvije godine mogu leći i razmišljati o smislu života i negovoj prolaznosti.

Grob je iskopan s ciljem da studenti i zaposlenici nizozemskog sveučilišta legnu, izdvoje vrijeme za sebe, postanu svjesni svoje smrtnosti i prolaznosti, uspore svoj životni ritam.

Najbitnije od svega da shvate da je ključ života duhovnost, a ne diploma, novac, izgled, materijalizam, objašnjavaju na službenoj stranici Sveučilišta.

Grob je iskopan u sklopu umjetničke instalacije pod imenom Memento mori, što je latinska fraza koja znači Sjeti se da ćeš umrijeti.

To je, ustvari, poziv studentima da naprave nešto od svog života.

Za korištenje groba, studenti moraju poštovati nekoliko pravila. Naime, zabranjeno je koristiti mobitele i knjige, a ležati se u njemu može od pola sata do tri sata.

Leži se na jastuku, a ispod vas je zemlja, iznad nebo, a okružuju vas samo vaše misli.

Zagrebačke studente osvojila je ova ideja na Facebooku, pa su u jednoj od studentskih grupa šaljivo komentirali da i njima treba jedan ‘grob za pročišćenje i soba za plakanje’, a mi izdvajamo njihove duhovite komentare, i javni apel na ovu temu.

“Gdje se ovo može rezervirati?”, pita zagrebačka studentica.

“Zašto nama ovo nisu osigurali, upravo imam ispit?”, piše još jedan student.

“Sastat ćemo se u parkiću ispred?”, nadovezuje se studentica koja postavlja pitanje svojoj cimerici. 

“Ne bi ni stigle na red u tu sobu!”, šale se dvije prijateljice.

“Di je ovo bilo kad smo studirali u Zagrebu?”, pita se student iz Dalmacije.

 

 

Komentari