Grizete nokte? Mogli biste ‘zaraditi’ ozbiljne zdravstvene probleme

en.wikipedia.org

Onikofagija odnoso nekontrolirano grickanje nokti može rezultirati ozbiljnim problemima, piše RTL.

Neki od problema su:

1. Infekcija kože

Dermatolozi tvrde da stalno griženje nokata često rezultira infekcijom kože ispod nokta. Bakterijska infekcija može uzrokovati crvenilo, oticanje prsta, a čak se i gnoj može početi nakupljati ispod površine nokta. A ut om slučaju morat ćete uzimati antibiotike.

2. To može biti put prema artritisu ili nepokretnosti


Bakterijske infekcije mogu se oteti kontroli i zaraziti zglobove na rukama. Jedna nehigijenska navika tako se pmože transformirati u ozbiljni septički artritis. Operacija je često jedini način da se ovo zdravstveno stanje riješi. , , otkrio je:

“To može voditi do trajne nepokretnosti ili čak infekcije cijelog tijela koja može biti opasna po život”, izjavio je doktor David Katz, direktor medicinskog centra na Yaleu.

3. Nokti vam se zauvijek mogu deformirati

Kronično grickanje noktiju dovodi do uništavanja tkiva ispod nokta, a ishod je trajna deformacija nokta. ‘Grebeni’ na noktima su horizontalne linije i simptom su da je nokat kratkoročno ili čak dugoročno prestao rasti.

4. Moguće je da se pojavi herpes

Liječnici tvrde da postoji velika mogućnost da preko noktiju prenesete herpes. A ako ste inače skloni zdravstvenim problemima s usnom šupljinom, ovo je vrlo vjerojatan scenarij.

5. Mijenja vam se i zagriz

Ljudi koji grizu nokte stalno koriste iste zube i pokrete, a taj pritisak na zube može dovesti do trajne promjene zagriza.

Komentari

loading...
-->