GRADONAČELNIK I PRVA DAMA ZAGREBA: 13 godina su zajedno, vole putovati, a u stopu ih prati Boško

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iva Mertić Tomašević, prva dama Zagreba i gradonačelnik Tomislav Tomašević zajedno su 13 godina, a posljednjih šest u braku. Žive na Trešnjevci u blizini Doma sportova, a medeni mjesec proveli su planinareći po Annapurni u Nepalu.

Foto: Facebook

Upravo su se na Annapurni slikali s transparentom podrške za prosvjed Hrvatska može bolje, a o tome koliko je aktivizam prisutan i bitan u njihovim životima Tomašević je rekao:

“Prije pet godina medeni smo mjesec žena i ja proveli na Annapurni. Išli smo do nekih pet tisuća metara nadmorske visine, sve je trajalo nekih dva-tri tjedna. I baš su tada za vrijeme tog našeg medenog mjeseca u Hrvatskoj bili oni prosvjedi Hrvatska može bolje pa smo onda u nekom selu jedva našli papir i marker te napravili neki transparent, fotkali se, našli neki internet i poslali odatle, iz Nepala, podršku prosvjedu. Eto, aktivizam je bio prisutan čak i na medenom mjesecu.”

Foto: Facebook

S obzirom na to da je gradonačelnik Tomašević svoje političko zaleđe stvarao na aktivizmu ne čudi što sa suprugom dijeli ista uvjerenja. Jednom je rekao da je i Iva članica i Zagreb je naš i Možemo.

“Ne samo da me podržava u svemu što radim već je i zajedno sa mnom u tome. Članica je i Zagreb je naš i Možemo!, dijelimo iste političke vrijednosti i njezina mi je potpora jako bitna”, rekao je na početku gradonačelničkog mandata Tomašević.

Inače, Iva je diplomirala komparativnu književnost i fonetiku, a radi kao instruktorica joge.

Foto: Facebook

Sasvim običan par

(Ne)običan par na političkoj sceni privlači pozornost iako se ponekad čini kao da to ne žele, naime, suprugu gradonačelnik rijetko se viđa u javnosti, a i kada je se vidi, skuplja pohvale na račun svog izgleda koji uvelike iskače od formalnih i ukalupljenih kostim-odijela i haljina kakve inače nose supruge političara.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Iako se često kritiziralo Tomaševića, pa čak i na račun izgleda, čini se, kako je u pitanju praktičnost i ležernost novog europskog političara, nego li nemarnost.

Zamjeralo mu se što je uvijek u tenisicama, a naročito kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio Zagreb. Tada su ga kritičari oštro napadali zbog crnih tenisica, a Tomašević je nedugo nakon priznao kako posjeduje svega dva para crnih tenisica koje mu idu za sve prilike.

Sličnog je razmišljanja i supruga Iva jer se na glasanju za drugi krug lokalnih izbora pojavila, baš kao i suprug u – tenisicama. Baš kao što je napravila prilikom premijere filma Murina, kada je došla u jednostavnim plavim hlačama na bijele pruge, puloveru i tenisicama. Jedino ih nije imao njihov ljubimac, udomljeni pas Boško koji ih prati posvuda. Nazvali su ga tako, ispričao je u jednom intervjuu Tomašević, jer je Boško prilikom udomljenja bio pun buha.

Komentari