Goran Milić vraća se na HRT: Snimio serijal o zemlji koja ga podsjeća na Jugoslaviju

Denis Ruvic / CROPIX

Poznati novinar i putopisac vraća se na male televizijske ekrane s prvim jesenskim danima. Iako je proljetos navršio 73 godine, Goran Milić ni ne pomišlja na umirovljeničke dane. Za HRT snimio je novi dokumentarno-putopisni serijal, pod nazibom “Cuba si, Cuba no”. Ovo je njegov šesti posjet Kubi, na kojoj je posljednji puta bio prije 40 godina, a kroz serijal će otkriti što se to sve promijenilo na karipskome otoku, piše Dnevno.hr.

Za Jutarnji list, Milić je potvrdio svoj novi angažman i priznao da još uvijek žudi za reporterskim izazovima. Na pitanje novinara što se to točno promijenilo na Kubi unazad četiri desetljeća, Milić kaže: “Za razliku od Kube moje mladosti, sada se sve mjeri i cijeni kroz materijalno. Tako nekad nije bilo, jer tada niti sam ja imao novca, niti se nekada moglo nešto kupiti. Današnja Kuba podsjeća me na Jugoslaviju 1966. godine. Otvorile su se granice za strane turiste, a dolazi ih pet milijuna na godinu. Kubanci ih prije svega doživljavaju kao izvor vrlo potrebnih deviza, a tek onda kao potencijalne špijune, kao što je bilo prije, kada su svi stranci bili sumnjivi”.

Primjetio je da su  cijene na Kubi u rangu onih u Hrvatskoj, s tim da su prosječne plaće Kubanaca gotovo 30 puta manje od naših. “Kubanci se snalaze na različite načine. Liječnik s dvije specijalizacije dobije ukupno 60 eura na mjesec, ali tu se pokreće sustav beneficija. Liječnik koji se ‘iskaže’ i dokaže da je izvrstan i vrijedan, da je, recimo, dobrovoljno otišao pomagati u nekoj zemlji u razvoju, ima pravo kupnje automobila – stranog, jer domaće proizvodnje nema”, navodi Milić.

Tijekom posjeta Kubi, Milić je namjerno zaobilazio turistički razvikana mjesta, a umjesto toga je razgovarao s dvojicom disidenata koji su bili u zatvoru zbog protudržavnih aktivnosti. Sve će  dobre i loše strane Kube televizijskim gledateljima dočarati u četiri epizode nove HRT-ove dokumentarno-putopisne serije.


Komentari