POSLALI PETICIJU EUROPSKOJ KOMISIJi: Problem koji muči Gibonnija, Rundeka, Belana i još 20 tisuća europskih kreativaca

en.wikipedia.org

Potpredsjednik Europske Komisije, Andrus Ansip, zaprimio je peticiju s preko 20 tisuća potpisa europskih autora kojom se traži pravednija raspodjela vrijednosti od korištenja kreativnog sadržaja online i ukidanje zakonske rupe kojom velike tech korporacije iskorištavaju kreativni potencijal autora.
Među potpisnicima, uz imena kao što su Pedro Almodóvar, Charles Aznavour, Imogen Heap, Agnieszka Holland, Hooverphonic, Ennio Morricone i Mikis Theodorakis, nalazi se i 130 kreativaca iz Hrvatske, mahom glazbenih autora poput Zlatana Stipišića Gibonnija, Darka Rundeka, Huseina Hasanefendića Husa, Tončija Huljića, Tamare Obrovac, Nene Belana, Zrinka Tutića, filmskih autora poput Igora Mirkovića, Ognjena Sviličića, Rajka Grlića i drugih.
Svoj potpis glazbenici su dali posredovanjem udruge HDS ZAMP, člana europske udruge društava za kolektivno ostvarivanje prava GESAC i pokretača inicijative. Filmske redatelje je za ovu akciju okupilo Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), član CISAC-a, krovne svjetske autorske udruge.

Nezadovoljstvo korporacijama

U pismu se navodi kako su dominantne tržišne korporacije poput YouTubea izgradile svoju platformu na sadržaju za kojeg autor uopće ne ostvaruje naknadu ili je ona, u najboljem slučaju, mizerna. Time cijelo kreativno tržište i kreativna zanimanja nezaustavljivo jure prema vlastitoj propasti, a kao nositelji sektora koji nudi značajne mogućnosti zapošljavanja i gospodarskog prosperiteta, autori zahtijevaju dubinsku reformu i prilagodbu legislative o kojoj EK odlučuje 21. rujna.
[box type=”error” align=”” class=”” width=””]Izbjegavanjem autorskopravnih obveza stvoren je tzv. prijenos vrijednosti s onih koji sadržaj stvaraju na one koji ga iskorištavaju, a time se direktno ugrožava cijelo kreativno tržište i kreativna zanimanja. Štoviše, takav model šteti i onim servisima i platformama koji svoje poslovanje pokušavaju razviti uz poštivanje prava kreativaca[/box].

„Apeliramo da napravite sve što je u vašoj moći kako biste zajamčili adekvatnu zakonsku reformu. Reformu koja neće tolerirati gospodarsku i pravnu nesigurnost te uvjete koji ne ugrožavaju kreativni i gospodarski razvoj Europe“, zaključuje se na kraju pisma.

Listu svih potpisnika pogledajte ovdje.


Komentari