Kako smo se proveli na fantastičnom koncertu benda The Kills u Tvornici kulture?

Gostujući prvi puta u Hrvatskoj, jedan od najznačajnijih indie rock bandova, američko-britanski duo (vokalistica Alison Mosshart i gitarist Jamie Hince), u subotu 19. kolovoza u „za dlaku“ rasprodanoj Tvornici kulture doslovno je ostavio srce na pozornici.

Mjesecima prije samog koncerta, a pogotovo na sam dan, u razgovoru s mnogim fanovima izdvajala se ista dilema – hoće li ovaj kultni rock bend opravdati očekivanja toliko brojnih fanova koji su 19. kolovoza iščekivali kao sveti gral rock & rolla. Nakon samo prvih rifova Heart of a Dog, pjesme s kojom su The Kills otvorili koncert, odgovor je bio beskompromisno jasan – O, DA!

Alison i Jamie publiku su impresionirali ne samo prljavim gitarskim rifovima i nastupom, već i atraktivnom kompleksnošću međusobne kemije. Puno se toga odvijalo na toj pozornici, za jedan duo. U sat i pol, koliko je trajao koncert, sve oči su bile na Alison. Ta heroina rock & rolla je sve! Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rješava stvar. Plima i oseka. Dan i noć. Oružje i municija. Alison Mosshart ne prestaje se kretati pozornicom niti jedne sekunde. Kao životinja u kavezu, prehodala je čitavu pozornicu u energičnoj borbi i ljubavi s glazbom koju žive i stvaraju. Alison je cool. Točka.

Iako je njena pojava na pozornici dominantna, Jamie je drugi komadić The Kills kotača koji suvereno vlada svojim komadićem pozornice. Negdje smo pročitali odličnu usporedbu – Jamie svira gitaru kao da ima zmiju omotanu oko ruke. Doista, u trenucima kada se nadvija nad publikom, Jamiejeva gitara zvuči kao da sikće i šprica otrov, izazivajući delirij među publikom.

21057886_10154523152712723_453267816_o

Dugo nismo doživjeli ovako odličnu kemiju nekog rock & roll benda, kemiju one vrste zbog koje poželiš sutra ponovno otići na još jedan njihov koncert. „Gdje sviraju sljedeće?“

Iako ne službeno, set lista je jasno dala do znanja kako je naglasak još uvijek na promociji zadnjeg albuma (Ash & Ice). Koncert je započeo s Heart of a Dog i u narednih 90 minuta izredale su se Hard Habit to Break, Impossible Tracks, Echo Home, Doing It to That, Whirling Eye, Siberian Nights i prekrasna bis balada, That Love. Na repertoaru su se našli i favoriti U.R.A. Fever, Kissy Kissy, Black Balloon, Tape Song i moja omiljena Monkey 23, s kojom su završili. Na bis su odsvirali još šest pjesama i priuštili publici skoro pa najljepši dio koncerta. That Love, The Last Goodbye, Siberian Nights, M.E.X.I.C.O., No Wow i Love is a Deserter – zaokružile su ovaj odličan nastup s akustičnim izvedbama koje su djelovale jednako naelektrizirano kao i ostatak koncerta.

Nepunih sat vremena nakon koncerta, Alison Mosshart na svom je Instagram profilu objavila dosta emotivnu poruku u kojoj je jasno dala do znanja zagrebačkoj publici da su ljubav i entuzijazam nakon njihovog debitantskog nastupa – obostrani. Nadamo se da to znači da nećemo morati čekati čitavu vječnost da ponovno čujemo uživo ovaj sjajan bend za kojeg bez ustručavanja možemo reći da su najseksi bend današnjice!

 


Komentari