INMUSIC SPEKTAKL: Teslin toranj bit će pozornica

facebook.com

Na Jarunu će biti izgrađena replika Teslinog tornja.

Replika će biti nešto niža od orginala, no svejedno će brojati impresivnih 30 metara, inače, original je srušen prije 99 godina. Ova masivna građevina zasigurno će privući i svetsku pažnju jer se radi o prvoj konstrukcijski točnoj replici. Oragnizatori INMusica ovaj projekt posvećuju dvojici genija koji su definitivno ostavili svoj trag, Nikoli Tesli i Davidu Bowieu. Osim njima posveta je ovo i humanizmu, inovativnosti i pozitivnim aspektima ljudskog  stvaralaštva te idejama koje mijenjaju svijet i čine ga ljepšim i boljim.Ove se godine obilježava 160.godišnjica rođenja Nikole Tesle, a početkom 2016. izgubili smo Bowiea, svakako je prikladno da se na jedanestom INMusicu oda počast ovim velikanima.

“U želji da razvijamo sve potencijale festivala došli smo na ideju da posebnost i identitet INmusica obilježimo posvetom onome što posjetitelje INmusica najviše i fascinira, a to je ljudsko stvaralaštvo, a u našem slučaju posebno glazbeno stvaralaštvo. Svako stvaralaštvo je ozbiljavanje ideja, a Teslina ideja opskrbe svijeta energijom putem Tesling tornja lenonovski je poetična i fascinantna.” rekao je Zoran Marić, direktor ovog festivala.

Toranj će biti jednako impresivan iznuta i izvana, u njemu se spajaju znanost, kultura, umjetnost i obrazovanje, a za vrijeme INmusic festivala funkcionirat će kao posebna posebna audio-vizualna pozornica. U ovom”spomeniku” zajedno s kupolom ima oko 25 tona čelika, a ukupno je u konstrukciji oko 3500 čeličnih dijelova koji su grupirani u 265 radioničkih pozicija. Kako se radi o montažnoj konstrukciji u konstrukciju će biti ugrađeno oko 4000 vijaka, a osmišljen je i poseban sustav temeljenja na armiranobetonskim blokovima koji su segmentirani u blokove od 6, 10 i 12 tona.”

Teslu i Bowiea spaja mnoštvo stvari, a najjače njihova fasciniranost svemirom, zanimljivo je i kako je jedna od posljednjih Bowiejevih filmskih uloga bila upravo uloga Nikole Tesle u vrhunskom Nolanovom „Prestižu“. U filmu je Bowie savršeno utjelovio Teslu i to upravo u fazi života u kojoj ga je svijet „ljubazno zamolio da se umirovi“ nakon, tada neshvaćenog i ambicioznog projekta povijesno poznatog kao Wardenclyffe Tower, piše Jutarnji.

INmusic festival održat će se od 20. do 22. lipnja na Jarunu, a karte su dostupne putem službenog festivalskog web shopa.

 


Komentari