BORNA OCVIRK IZ ŠIROKIH ULICA: ‘Od glazbe svi želimo živjeti jer ona nije posao, ona je gušt’ (VIDEO)

Hrvatska alternativna scena možda danas puno manje dolazi do izražaja, barem što se tiče prostora u medijima, no kvalitetni hrvatski glazbenici i bendovi i dalje niču i obogaćuju našu scenu.

Stoga vam predstavljamo rock’n’roll bend Široke ulice sa zagrebačkih Ravnica iz perspektive tekstopisca i gitariste benda – Borne Ocvirka.

Bend svira visoko energični rock’n’roll koji u sebi, kaže naš sugovornik, ima dozu pop glazbe, što zbog  pjesmi koje on piše, što zbog boje glasa pjevača. Broje četiri člana: vokal Filip Komadina, basist Ivan Cottiero, bubnjar Marko Balenović i naš već predstavljeni sugovornik – Borna Ocvirk.

Znaju se već od ranije; Ivan i Marko zajedno su išli u srednju, a Filip i Borna upoznali su se preko zajedničkog prijatelja.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Ime je došlo iz pjesme od Prljavog kazališta jer sam jedan dan bio pod pritiskom smisliti ime za bend. Ta stvar je bila baš na plejlisti pa sam si rekao: “That’ll do.”[/box]

Na ovogodišnjem Karlovačkom RockOffu na nastupu su im se kao back vokali pridružile Hana Blažević i Tara Jelovac iz Indiga7.

“RockOff je bio fantastično iskustvo koje ćemo pamtiti dugo. Iako smo bili pod pritiskom, uz pomoć Hane i Tare odradili smo vrhunskih 30 minuta žive muzike. Bio je strani teren, a napravili smo ga domaćim radi publike. Dala nam je sve, a mi smo samo bili u transu. Nosila nas je neka energija koju od koncerta u Malom pogonu nisam doživio. Neki put sumnjaš u pjesme koje si napisao prije par godina, ali kada ti cijeli klub pjeva refren… onda shvatiš da ti tu nisi toliko bitan.”

siroke-ulice2

Od prve su probe pronašli neku kemiju

Dok su ostali članovi benda još uvijek na faksu, Borna je trenutno na stručnom osposobljavanju.

Bend je ove godine 23. rujna proslavio 4 godine svog postojanja. Naime, na taj su datum održali prvu probu, što su nastojali prakticirati barem dva puta tjedno kada bi se našli i zasvirali.

“Od prve probe pronašli smo neku kemiju, tako da nam je sada sviranje zajedno postala neka vrsta rituala. Puno smo zajedno prošli… od nabavljanja opreme, sviranja po birtijama za 3 konobara, pa do promocije debitantskog albuma Bijesni Dylan u Malom pogonu”, priča Borna.

‘Ako se ne javljam, vjerojatno sam s gitarom i s momcima’

Dečki imaju već dosta iskustva i dobru glazbenu pozadinu i podlog; Filip Komadina je ranije bio u bendu “Paranoja”, dok je Marko Balenović imao punk bend “Sjedeća pomagala”.

“Volim gledati njihove stare fotografije i snimke kada su počinjali. Osjećam se kao da sam se samo uključio u dio nečije povijesti. Lijep je to osjećaj. Meni su Široke ulice prvi bend, nadam se i zadnji“, kaže Borna.

Svoje probe održavaju u skloništu gdje su si uredili prostor i to je, objašnjava Borna, njihova “kupaona”.

“Svi zajedno dali smo si puno truda da što više iskoristimo i uredimo prostor. Znaš da ako nisam doma ili me ne možeš dobiti na mobitel, vjerojatno sam tamo s gitarom i sa momcima“, objašnjava nam naš sugovornik.

jasenko-houra-borna

Prati ih i Jasenko Houra

Najdraži su im koncerti upravo oni, kaže naš sugovornik, koje su održali pod presingom.

“Situacija kada ti je Mali pogon pun i ideš prezentirati nešto što si dvije godine mukotrpno radio. Ili recimo sada prije tjedan dana, kada si na RockOffu u Katranu i gledaju te kolege koje su prošle nešto što ti želiš proći. Nije ti svejedno kada su u žiriju Mrle iz Let3-a, Aljoša iz Pavela/Ramireza, Remi iz Elementala… Sva sreća, došla je naša ekipa pa je sve bilo, kako kaže pjesma, u redu.”

Smatra da je najveći uspjeh benda izdavanje albuma za diskografsku kuću.

“Menart je prvi povukao okidač i sada smo s njima. Dobar je osjećaj u ranim dvadesetima imati svoj CD. Kao bend, još smo „klinci“ za suradnje, iako smo napravili jednu od naših najljepših pjesama sa Sarom Renar. To je pjesma „Sanjam“. Nju uvijek moramo svirati.

Još jedna osoba koja je bitna za bend je Jasenko Houra iz Prljavog kazališta, koji nas prati još dok ni ime nismo imali. Par puta je na probe došao, a i privatno smo veliki prijatelji. Uvijek ga zanima što sljedeće imamo u rukavu. To je prijateljstvo koje ću cijeniti dokle god sam živ”, zahvalan je na Borna na glazbenim kolegama.

siroke-ulice3

 ‘Rock je danas nebitan žanr’

Borna smatra da se od glazbe u Hrvatskoj ne može živjeti, osim ako glazbenik ili bend nije jak PR-ovski i ako iza njih stoji dobar menadžer.

“Mi ga još nemamo i ja iskreno smatram da je to glavni uzrok zašto ne punim stadione! Malo se šalim, ali u biti to je stvarno istina. Rock je danas nebitan žanr jer mladež nema vremena slušati 40 minuta glasnu muziku. Ali nije to samo problem rocka, već i ostalih žanrova osim elektronske i narodne muzike. One su najzahvalnije za otići van vikendom, i trenutno je to ono što su nekad rock’n’roll koncerti bili“, kaže Borna i nadodaje da je bend Široke ulice jako malo nastupao izvan Zagreba jer ne mogu sve financijski pokriti, a i mali je broj klubova, objašnjava, gdje možeš otići sa autorskom glazbom, iako su festivali druga priča.

“Nadam se da će se to ubrzo promijeniti i da ćemo moći spojiti par gradova da se odemo pokazati. To je jedna od stavki koje moramo ispuniti”, optimističan je naš sugovornik.

Najbolja inspiracija za pjesme su – životni događaji

Iz tog razloga tekstovi pjesama koje Borna piše uglavnom ovise o tome što mu se događa u životu.

“Kao i svaka osoba, imaš svoje dobre i loše momente. Meni puno pomaže da si pišem još od srednje škole. Dobro je kod tekstova i pjesama što je napišeš za neku osobu, ali zapravo nakon par godina shvatiš da si je pisao sebi. To me zaprepastilo, ali opet ti je privilegija ako nekome drugome taj tekst znači i više nego tebi.”

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Imati nešto što ti osim benda zaokupira mozak je zapravo vrlo zdravo, iako sam se bojao da se ne pretvorim u fosila koji će imati samo neispunjen san.”[/box]

Što se domaćih i stranih uzora tiče, Borna najviše voli čuti zvukove starog rocka, posebno domaći val iz 80-ih, a često ga uhvati faza kada sluša koncerte U2-a, Rolling Stonesa, Springsteena, Oasisa.

“Volim kada bendovi imaju prljavo ispod noktiju, pa se to osjeti kada ih slušaš uživo”, objašnjava Borna.

borna

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Želim napraviti pjesme koje će ljudi pjevati na rođendanima, na svadbama, na bar-micvama… Svirati puno sa svojim momcima mi je isto plan, da prođemo ceste, da prođemo još birtija i dvorana. Od glazbe svi želimo živjeti jer ona nije posao. Ona je gušt. A i pitaj svaku osobu kako se razveseli kada dođe godišnji obračun od ZAMP-a.”[/box]

Novi singl koji će oduševiti ljubitelje rock glazbe

Nedavno su izbacili novi singl “Sve mi je smrt osim plesa” za koji kažu da je produkciji možda najbolje što su dosad snimili.

“Jako sam zadovoljan singlom i nadam se da su i ostali oko benda. Promijenili smo se, ali se opet čuje da je to naše, da smo to mi. Uostalom, ne bi prošli na RockOff sa njom da nešto ne vrijedi”, smatra Borna.

Žele stvoriti glazbu koja će ljude potaknuti na ples, pjevanje i suze

Bend će uskoro odraditi još nekoliko nastupa, no o tome će, kaže Borna, kada za to dođe vrijeme.

“Zatvorit ćemo se u sklonište i u studio sljedećih godinu dana. Želimo napraviti novih 35 minuta muzike koja će ljude potaknuti na ples, na pjevanje i na plakanje. Hoćemo li to uspjeti, ne znam. Bitno je da smo si odredili cilj i da novo vrijeme donosi bendu još više pritisaka. Moramo voziti dalje, ne smijemo se zaustaviti ili skrenuti.”

 


Komentari