(FOTO) Zanimljivo objašnjenje: Je li ovo pravi Purger?

Youtube

Opjevani su u pjesmama, karakteriziraju ih bečki maniri i ponosno držanje, ali i povijest najljepšeg grada podno Medvednice.

Purgeri su tema svakodnevnih razgovora, a neki tvrde da su Purgeri samo oni čija obitelj živi barem pet generacija u Zagrebu. Drugi pak tvrde da je samo bitno da su ti baka i djed rođeni u Zagrebu da bi se smatrao Purgerom. Dalmatinci su uvjereni da su Purgeri svi koji žive u metropoli.

Opjevani su u pjesmama, karakteriziraju ih bečki maniri i ponosno držanje, ali i povijest najljepšeg grada podno Medvednice. Naime, dok su u utvrđenom Gradecu i Kaptolu živjela gospoda, obrtnici i crkvenjaci, kmetovi su naseljavali sela oko ova dva naselja.

Pod navalom Tartara u 13. stoljeću, kralj Bela IV. odlučuje da je potrebno naseljavanje, zbog čega poziva seljake, obrtnike i trgovce iz njemačkog carstva te oni donose njemački jezik. Kako je spomenuto, gospoda je živjela unutar utvrde koja se na njemačkom kaže Burg, a onaj tko u njoj živi je Bürger, s vremenom iskrivljeno u Purger.

Dakle, Purgeri su bili građani, za razliku od kmetova iz okolnih sela.

Unatoč povijesnoj definiciji, danas je već jasno da Purger može biti svatko tko se tako osjeća, voli i poštiva dragi Zagreb grad. Naravno, postoje i zabavniji opisi pravog Purgera poput ovoga u pjesmi.

Facebook/Osamdesete u Zagrebu
Facebook/Osamdesete u Zagrebu

Jeste li prema ovim stihovima pravi Purger i slažete li se s navedenim tvrdnjama?

 


Komentari