(FOTO) VELIKI DAN ZA NIVES CELZIJUS: Jedina spisateljica s vlastitom svečanosti dodjele prestižne nagrade

09.07.2008., Zagreb - Galmurozna promocija promocija knjige "Gola istina" autorice Nives Drpic u zagrebackom klubu Gallery. Denis Kuljis, Nives Drpic, don Andjelko Kacunko. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

“Zgroženi smo i razočarani pokušajem manipulacije određenih pojedinaca i članova Upravnog odbora nagrade Kiklop koji raznim obmanama i neistinama pokušavaju spriječiti da nagradu Kiklop za ‘Hit godine’, najprodavaniju i najčitaniju knjigu dobije suverena ovogodišnja pobjednica u toj kategoriji, Nives Celzijus, za knjigu ‘Gola istina’, bio je osvrt Premier Medie, izdavača knjige Nives Celzijus, nakon neugodnog šoka koji je uslijedio 2008. godine.

Uoči dodjeljivanja ugledne književne nagrade Kiklop u kategoriji hit godine, povjesničar književnosti Krešimir Nemec podnio je ostavku na mjesto člana Upravnoga odbora nagrade s obrazloženjem da je sustav glasovanja netransparentan, kriteriji nejasni, a medijski tretman knjiga neravnopravan.

Profesor Nemec u obrazloženju je tada naveo da Upravni odbor trebao poslužiti tek kao formalno pokriće za dodjelu nagrade čiji je dobitnik nekim medijima već danima unaprijed poznat.

Podsjećamo da se nagrada Kiklop dodjeljuje isključivo prema tome koliko je knjiga čitana i u koliko je primjeraka prodana.

Nakon Nemecove ostavke Upravni odbor sajma knjiga u Puli odlučio je ukinuti kategoriju za hit godine, jer očigledno nisu željeli da nagrada ode u ruke Nives Celzijus.

Službeno objašnjenje je da oko tog pitanja nije bilo konsenzusa, rečeno je na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Spisateljica je na nagradu Kiklop za hit godine  tako čekala sve do 2013. godine, kad joj je uručena nakon višegodišnjeg sudskog spora s organizatorom dodjele nagrada.

Nagradu je primio urednik knjige Vedran Strukar, a Nives se tada zahvalila svima koji su joj davali podršku i izrazila zadovoljstvo što je postala jedina dobitnica Kiklopa koja je imala svoju vlastitu svečanost dodjele nagrade. Zahvalila je tada i direktorici Sajma knjiga Magdaleni Vodopiji te Sajmu knjiga na organizaciji lijepe svečanosti uz žaljenje što se nisu i osobno susrele, rukovale i poljubile.

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nives Celzijus je 2014. godine  predstavila i “Golu istinu 2” u kojoj je pisala o svom privatnom životu, ljubavnoj aferi i razlozima razvoda.

Inače, 09. srpnja 2008. godine Nives Celzijus pripredila je glamuroznu promociju knjige “Gola istina”  u zagrebačkom klubu Gallery. Nakon višegodišnje pravne bitke, zasigurno je dan promocije knjige “Gola istina” još slađe pamtiti nakon što je i pravda oko dodjele nagrade Kiklop zadovoljena.

09.07.2008., Zagreb – Galmurozna promocija promocija knjige “Gola istina” autorice Nives Drpic u zagrebackom klubu Gallery. Nives Drpic i Simona Gotovac.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Denis Kuljis, Nives Celzijus, don Andjelko Kacunko, Photo: Igor Kralj/PIXSELL


Komentari