(FOTO) Upoznajte Anu Grgić, trenericu koja ruši predrasude o vježbanju u trudnoći

Foto: Ironasana

Trudnice često od svojih baka i majki slušaju “savjete” da bi u trudnoći trebale striktno odmarati, čuvati trudnoću i ne izlagati se teškom naporu. Naravno, trudnoću je potrebno dobro čuvati, no to ne znači i u potpunosti zanemariti aktivnost i zdravu prehranu.

Veliki broj žena koje vole biti aktivne boji se u trudnoći pristupiti tjelovježbi, ne znajući što bi smjele raditi i na što bi posebno trebale obratiti pozornost. Kako bismo “srušili” predrasude društva o strogom mirovanju, razgovarali smo s certificiranom fitness trenericom koja je smislila program za tjelovježbu u trudnoći pod nazivom Ironasana.

Majčinstvo kao nov, sretan i zdrav period života

Njezino ime je Ana Grgić, već dugi niz godina trenira i vodi brigu o svom tijelu i zdravlju, što ju je potaklo da prije dvije godina upiše Fitnes Učilište i tako napravi zaokret u svojoj karijeri.

Osjećala sam da svoju strast za vježbanjem mogu prenijeti i na druge i pomoći im da žive zdrav i aktivan život. Kako sam počela provoditi individualne i grupne treninge, trudila sam se napredovati u svom poslu i dodatno usavršavati kroz razne edukacije namijenjene fitness trenerima. Skupljajući znanje i iskustvo, odlučila sam odabrati ono što smatram najboljim i najprikladnijim spojiti u jedno, te kreirati vlastiti sustav treninga koji će prije svega novim majkama pomoći da im majčinstvo bude nov, sretan i zdrav period života, otkriva nam Ana.

Tako je nastala Ironasana – jedinstven spoj vježbi za mobilnost, bodyweight vježbi (najviše izometrije) i vježbi s kettlebellom koje su međusobno povezane elementima iz yoge te tako čine jedan poseban flow. Ideja za ovaj sustav treninga, objašnjava nam Ana, nastala je za vrijeme kettlebell seminara jednog od najpoznatijih trenera današnjice i njezina mentora – Stevea Maxwella.

S obzirom na moje sposobnosti, savjetovao mi je da bih trebala povezati elemente yoge s kettlebell treningom. Kako to još nitko na svijetu nije napravio, odlučila sam uz Steveovu pomoć kreirati takav sustav treninga. Tako je i nastala Ironasana, od riječi Iron, što znači željezo, i asana, položaj u yogi, otkriva mlada trenerica.

Program Ironasana isprobala je na sebi za vrijeme trudnoće

Sažela je, kaže, svoje cjelokupno znanje i iskustvo u treningu, spojila sve najbolje u jedno i iskoristila sve vježbe koje mogu prevenirati uobičajene tegobe jedne trudnice. S obzirom na to da se radi o sigurnom i održivom sustavu treninga, Ana je zaključila da bi ovakav trening bio idealan za vrijeme trudnoće i povratak u formu nakon poroda.

Svoje iskustvo s ovim sustavom treninga odlučila je putem društvenih mreža podijeliti s trudnicama, majkama, a i svima ostalima, bez obzira na dob i spol, koji napokon žele nešto promijeniti u svom životu, uvesti zdrave navike i osjećati se zdravo i fit uz pomoć sigurnog i održivog sustava treninga.

Koncept treninga je dosta sličan i osmišljen po uzoru na klasični sat yoge (ashtanga vinyasa). To znači, objašnjava Ana, da bi vježbač tek nakon što je svladao sve elemente iz treninga trebao biti spreman za prelazak na sljedeći, zahtjevniji level.

Takvim konceptom treninga, s obzirom na to da je video u online obliku i vježbači nemaju nadzor stručne osobe, željela sam podići sigurnost, održivost, motiviranost i efikasnost treninga na višu razinu. Tako izbjegavamo mnoštvo nepovezanih vježbi bez “glave i repa” koje često mogu dovesti i do kontra efekta, osobito ako su u pitanju trudnice ili osobe s nekom ozljedom, napominje mlada trenerica.

Žene mogu vježbati u vlastitom domu

S obzirom da se trening može provoditi bilo kada i bilo gdje te zahtijeva jako malo prostora, žene ga mogu provoditi u vlastitom domu. Trening se provodi uz video s glasovnim uputama. Ako je nekome potrebna Anina podrška, ona s trudnicama, koje to žele, može zajedno pratiti napredak kroz online podršku i savjetovanje.

Moguć je i individualan rad s Anom, a s obzirom na to da znam da je uz bebu teško odvojiti vrijeme za odlazak negdje, nudi i mogućnost individualnog treninga kod kuće. Sve usluge vezane uz Ironasana sustav treninga mogu se pronaći na Aninoj službenoj mrežnoj stranici.

Trening tijekom cijele trudnoće

Ironasana je napravljena tako da je prikladna za trening tijekom cijele trudnoće.

Osobno sam dan prije poroda odradila trening, spakirala stvari i suprug me odvezao na porod. Naravno, ne bih baš preporučila trudnici koja je bila neaktivna kroz trudnoću da se sjeti u 8. mjesecu trudnoće da bi htjela trenirati. Ipak, za više kretnje, vježbe mobilnosti i pravilnu prehranu nikada nije prekasno. Uz sve navedeno, stavila bih naglasak na to da se trudnice prije početka treniranja moraju konzultirati s ginekologom i ako je trudnoća uredna, ne postoje nikakvi izgovori za izbjegavanje treninga, napominje naša sugovornica.

Trening za trudnice sastoji se od vježbi s vlastitim tijelom i vježbi mobilnosti u kombinaciji s jednostavnim elementima yoge. Uz tu kombinaciju mogu se održati tjelesne sposobnosti i pokretljivost tijela.

Ana ne preporučuje dizanje intenziteta treninga u trudnoći jer ako žena prije trudnoće nije aktivno vježbala, nagla promjena nije dobra, pogotovo u prvom tromjesečju.

Ono što je bitno kod svih vježbi je izbjegavanje naglih i eksplozivnih pokreta, skokova te vježbi u kojima je položaj glave ispod razine kukova, npr. podignuti kukovi u ležećem položaju. Ukoliko žena nema problema s trudnoćom, utoliko može vježbati sve do odlaska u bolnicu i na porod. Naravno, pred kraj trudnoće bitno je slušati svoje tijelo. Svaki pokret koji izaziva osjećaj nelagode treba izbjegavati, napominje trenerica.

Učestalost treninga, kretanja i uravnotežene prehrane

Nažalost, našim trudnicama je, čast izuzecima, najveća aktivnost šetnja u kombinaciji s lošom i preobilnom prehranom. Kako bi rekle naše bake: “Dušo moja, ti si trudna, sad moraš jesti za dvoje”. To nikako nije istina i to je izvor onih 20 kilograma viška u trudnoći, povećanog šećera u krvi i ostalih komplikacija koje osim što štete nama, štete i bebici. Tako da bih ja te bakine riječi radije izmijenila u sljedeće: “Dušo moja, sada si trudna i ako nikada, sada je zaista pravo vrijeme za zdravu i uravnoteženu prehranu”. Trudnice bi uz puno šetnje i svakodnevnog treninga mobilnosti, 2-3 puta tjedno trebale odraditi trening snage koji ne bi trebao trajati duže od 40 minuta, savjetuje Ana.

Ana smatra da bi trudnice trebale mirovati ako je u pitanju rizična trudnoća, no u protivnom, kaže, ne postoji razlog zašto bi mirovale.

U trudnoći sam i sama bila u strahu izazvanim raznim pričama kako će trudnoća osim svih lijepih stvari donijeti i one loše – uništiti moje tijelo, umanjiti mnoge fizičke sposobnosti, uzrokovati loše simptome; bolove u leđima, oticanje nogu, povišena razina šećera u krvi itd. Zahvaljujući aktivnosti tijekom trudnoće to se nikada nije dogodilo. Pravilnim treningom i uravnoteženom prehranom svi uobičajeni simptomi mogu se ublažiti ili spriječiti. Tako se trudnoća zaista i s pravom može nazvati “blaženim stanjem”, ističe naša sugovornica.

 

View this post on Instagram

 

#workout #pistolsquat #girlpower #fitmom #fitness

A post shared by Ana Grgić (@ironasana) on

Kako se motivirati i pokrenuti

Ono što je ključno kod promjene navika i uspostavljanja dobrih su, smatra Ana, jak motiv i disciplina.

S obzirom na to da većina žena prema pričama iz okoline zna što ih očekuje u trudnoći, bitno je da same sebi odrede ciljeve i naprave plan koji će im pomoći da ostvare te ciljeve – u ovom slučaju da jedu zdravo, kreću se dovoljno i spriječe dobivanje nepotrebnih kilograma. Da bi se pridržavale plana potrebno je prepoznati trenutne loše navike i umjesto njih uvesti dobre navike. Npr. ako imaju želju nešto “prigristi”, neka to radije bude neko voće, a ne čokolada ili nešto sl. Umjesto jutarnjeg ispijanja kave mogu uvesti jutarnje šetnje itd. Da bi se dobre navike uvele u svakodnevicu, potrebno je neku od loših navika zamijeniti dobrom, objašnjava trenerica.

Foto: Ironasana

Povratak treninzima nakon poroda

Prije nego što se žena vrati treninzima, od poroda treba proći, napominje Ana, 6 tjedana, odnosno period “babinja”, bez obzira na to je li riječ o porodu prirodnim putem ili carskim rezom.

Za vrijeme trudnoće posteljica izlučuje hormon relaksin koji je zadužen za omekšavanje maternice i zglobova te tako priprema tijelo žene za porod. Taj se hormon može zadržati u tijelu i do 6 mjeseci nakon poroda, te su zglobovi puno nestabilniji i podložni ozljedama, upozorava Ana.

Preporučuje ženama da prepoznaju svoje loše navike, ispišu ih i pogledaju koje od njih mogu zamijeniti nekom dobrom navikom. Nakon 2-3 tjedna svaka nova navika, dodaje, postat će obrazac ponašanja pa će tako postati normalno na želju za slatkim reagirati voćem, a ne npr. čokoladom. Što se tiče motiva, preporučuje svim trudnicama da im glavni motiv za pravilnu prehranu bude upravo zdravlje njihove bebe.

Ne smijemo zaboraviti da sve što unosimo u naš organizam tijekom trudnoće utječe na nas, ali i na bebu. Pravilna prehrana zasigurno će pomoći da dijete bude zdravo i smatram da nam to treba biti najveći motiv za zamjenu loših navika onim dobrim, zaključuje Ana.


Komentari