(FOTO) Sjećate li ga se i vi? Ovi Zagrepčani brinu da ‘auto s dušom’ ne padne u zaborav

FOTO: Ivana Jesih Kamber

“Kad popijem pet gemišta, fićo ide kao ništa!”

Zagreb je pun zanimljivih priča skrivenih u kutevima grada, koji oživljavaju najljepše uspomene iz prošlosti. Jednu od njih čuva zagrebački Fićo fan klub Zagreb čiji je zaštitni znak upravo Zastava 750 poznatija kao fićo, nekadašnji vladar i šarmer naših cesta. Ljubazni članovi Fićo fan kluba Zagreb ugostili su nas ovog utorka u prostorijama kluba i ispričali nam svoju priču.

Oni danas oživljavaju sjećanja na kultni automobil koji upravo zbog njih ne nestaje sa zagrebačkih ulica. Njihov je fokus prije svega ljubav prema njihovim limenim ljubimcima, ugodna druženja, putovanja, razni događaji, zabava i hobi koji predstavlja jedan divan odmak od života.

FOTO: Ivana Jesih Kamber
FOTO: Ivana Jesih Kamber
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Zastava 750 bio je popularan po nazivu fićo. Radi se o legendarnom simbolu Jugoslavije koji se počeo proizvoditi u pogonima Crvene zastave 1962. godine po licenci Fiata 600. Ovaj automobil proizvodio se sve do 1985. godine. Zastava 750 se koristila u brojnim službama bivše Jugoslavije pa je tako bio vozilo nekadašnje milicije, autoškola i auto klubova.[/box]

Najprije je postojalo Hrvatsko društvo Zastave 750, no 2010. godine u svibnju osnovali su Fićo fan klub, prvi takav na području Balkana. Ove godine u svibnju proslavili su 8. rođendan, a svakog utorka okupljaju se u 19 sati u Ulici Dragutina Golika 44.

Njihova priča počela je spontano na društvenim mrežama kada se nekoliko ljubitelja fiće skupilo i otišlo na piće, gdje su došli na ideju osnivanja kluba kako bi očuvali i oživjeli sjećanja na kultni automobil koji poznaju u dušu.

Danas broje 30-ak aktivnih članova iz Zagreba i okolice, od Velike Gorice do Samobora, Dugog Sela i Zaprešića. Većina njih ima vlastite “fićeke” stare tridesetak godine koje su kupili, a neki ih članovi tek dorađuju kako bi se s ponosom kroz grad, zajedno s ostalim kolegama, provozali u svom mezimcu.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Zastava 750 je Claudia Schiffer za dečke, a fićo Brad Pitt za cure. – Zdenko Šaban[/box]

Dobitnici su mnogobrojnih nagrada, a njihovi su pehari ponosni izloženi u prostorijama kluba.

Svoje fićeke ne bi prodali ni za što

Članovi ovog jedinstvenog i zbilja posebnog kluba zajedno funkcioniraju kao jedno i uvažavaju prijedloge i mišljenja svih članova. Ovdje godine nisu bitne, a dobrodošli su svi obožavatelji pa tako najmlađi član ima 20, a najstariji 76 godina. Razgovaraju o svojim ljubimcima i jedni s drugima dijele razne dogodovštine, iskustva i savjete. Dijelove nabavljaju iz drugih država i na nekim mjestima u Zagrebu, a često ih i razmjenjuju u klubu.

Vlasnici fićeka, kažu, ne bi ih prodali ni za što, stoga se trude redovito ih održavati i brinuti se o njima. Za njih su im ljudi znali nuditi pozamašne svote, no fićo ipak nema cijenu. Predsjednik kluba Zdenko Šaban objasnio nam je da kada su se prije 25 godina fićeki trebali prodati, nisu se mogli dobiti nikakvi novci i tada je fićo vrijedio nekih 500 kuna. Međutim, danas se promijenila tehnologija, tehnika i situacija s oldtimerima pa tako fićeki danas imaju svoju cijenu i vrijednost. Cijena najvrijednijeg fiće danas ide i do 25.000 kuna.

“Fićeke” ne koriste za svakodnevnu upotrebu već ih čuvaju u garažama.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Kada mladi danas sjednu u Fićo, to je za njih, u usporedbu s današnjim novim automobila, nešto potpuno novo. Ovaj automobil ima dušu i treba ga osjetiti“, kaže predsjednik kluba.[/box]

Jedna od glavnih atrakcija u gradu

Članovi kluba i njihovi limeni ljubimci prava su atrakcija u gradu budući da često odlaze na oldtimer susrete i obilaze grad, bilo na poziv drugih klubova ili samoinicijativno. Jednom mjesečno obavezno se dogovore nekoliko dana ranije kada kreće novi obilazak.

Naravno, građanima i turistima ne promakne simpatična kolona šarmantnih fićeka kojih ima u svim bojama, pa su tako na ulicama Zagreba tijekom promotivnih vožnji pravo veselje.

Veliki broj građana nam oduševljeno zatrubi i maše. Kada prolazimo gradom, svi se dižu sa stolica u kafiću, uživaju u pogledu i fotografiraju kolonu simpatičnih ‘fićeka’ “, kazao nam je gospodin Zdenko.

Uz to su često u kontaktu s ostalim klubovima diljem Europe s kojima se često nalaze i van granica Hrvatske, pa tako nerijetko prijeđu nekoliko stotina kilometara.

FOTO: Ivana Jesih Kamber
FOTO: Ivana Jesih Kamber
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]U klubu ne nedostaje i ljepšeg spola pa tako inače broje čak pet ponosnih članica, što suvozačica, a što vlasnica Fićeka.[/box]

Najljepše uspomene

Željko je 76-godišnji, ujedno i najstariji, član kluba koji je dosad, kaže, promijenio 15-ak fićeka.

Mi više nismo za velike vožnje, ali uživamo u obilasku grada. Imao sam puno auta, ali fićo mi je najviše ostao u srcu i upravo on čuva najljepše uspomene“, kaže Željko.

Član Darko Kotrle isti fićo ima već 27 godina, a on je njegov, kaže, prvi i posljednji.

O počecima u klubu razgovarali smo i s potpredsjednikom Tomislavom ‘Prkom’ Perkovićem kojem fićo nije bio prva ljubav, ali je u kratkom roku postao.

Sasvim slučajno sam završio u ovom klubu. Oduvijek sam bio ljubiteljih staromodnih vozila. Uz tu ljubav sreo sam neke dečke istog godišta, počeli smo se družiti i nalaziti, a upravo tada se stvarao i ovaj klub. Zagrizli smo svi zajedno. Kada ste u klubu s ljudima koji toliko vole fićo, ta ljubav se prenese i na vas. Fićo je prerastao sve aute koje posjedujem“, istaknuo je Tomislav i ispričao nam priču koje se uvijek rado sjeti.

U ovom klubu započeo sam s peglicom, a prvi fićo kupio sam na Gračanima i živio sam na starom Trnju. Fićo smo s peglicom došlepali do Trnja. Taj fićo bio je neregistriran, bez tablica i nismo mogli pošteno ni kočiti. Zbog neke veće manifestacije u gradu bilo je sve puno policajaca pa nas je bilo dosta strah. Došli smo na pola puta, prepali se, ali više nije bilo povratka. Zatim je sajla pukla 10-ak metara prije mjesta gdje smo trebali stati, ja sam nastavio s peglicom, a fićo se sam zaustavio pred samom kućom. Auto s dušom“, zaključuje Tomislav.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Fićo fan klub poziva sve obožavatelje Fiće i vlasnike istih da se pridruže njihovom klubu kako bi zajedno dijelili ljubav prema ovom kultnom automobilu i s ponosom njime prolazili Zagrebom. Ako želite postati član njihova kluba, javite im se u inbox njihove službene Facebook stranice, na mail [email protected] ili na broj mobitela 091 198 5750 (predsjednik Zdenko Šaban). Svatko je dobrodošao, s Fićom ili bez jer, kako nam je rekao jedan član: “U fići uvijek ima mjesta!“[/box]

Za kraj vas smo ostavili fotografije najposebnijeg fiće koji nas je šarmirao bojama Dinama i Zagreba.


Komentari