(FOTO) Ovu čarobnu uvalu sigurno ste već vidjeli na slikama, a ove godine možete uživati na njenoj skrivenoj plaži bez gužvi

Foto: HTZ

Biser splitskog arhipelaga svakako je otok Vis, a najveća tajna otoka je predivna plaža na južnoj strani otoka u uvali obgrljenoj stijenama koje ju skrivaju čak i od brodova u prolasku.

Do ove skrivene oaze doći ćete samo ako ste spremni na planinarenje po uskim putevima kroz strme stijene ili ako unajmite taxi brod koji je jedno od rijetkih vodenih vozila dovoljno malo da prođe kroz mali prolaz između stijena širok tek nekoliko metara.

Gledajući s mora mami znatiželjne posjetitelje zbog dvije visoke kamene litice udaljene svega 5-6 metara.

Uvala Stiniva, zaštićeni dio prirode u Hrvatskoj pod statusom značajnog krajobraza.
Iako su višani i njegovi prijatelji oduvijek znali za njenu ljepotu i jedinstvenost, portal European Best Destinations je 2016. godine upravo Stinivu proglasio najljepšom Europskom plažom.

Posljedica toga je prekobrojni broj posjetitelja ovom zaštićenom području, no ove godine, uslijed pandemije koronavirusa, to ne bi trebao biti slučaj. Na plaži postoji ugostiteljski objekt.

Sama plaža je nastala urušavanjem špilje čiji svodovi su prekrivali današnju Stinivu. Urušavanjem svoda i djelovanjem mora, ostaci tog svoda su pretvoreni u današnje žalo.

Dokaze za to pronalazimo na rubnim dijelovima litica Stinive na kojima pronalazimo stalaktite koji su nastajali dok i špilja.

 

View this post on Instagram

 

Hrvatski i bosanski dragulj ???#vis #stinivabeach #bihbloggercommunityblue #croatia #enjoythesummer #loveit

A post shared by eminabasic (@eminabasic) on

Stinivu je najbolje posjetiti do 16 sati jer tada nestaje sunce sa plaže.

Ova plaža proglašena je jednom od najljepših na svijetu te s ponosom nosi svoje ime: Znate li gdje se nalazi?


Komentari