(FOTO) Ova bajkovita hrvatska plaža osvaja sve romantičare, a njeno ime prati prava legenda

Foto: HTZ

Bajkovita plaža Sv. Ivan, poznata i kao Lubenice, udaljena je 22 km od grada Cresa.

Proglašena jednom od najljepših plaža na otoku, a smještena je u skrivenoj uvali i okružena strmim liticama. Zbog svoje teške dostupnosti idealna je za romantične parove i sve one koji žele pobjeći od vreve.

 

View this post on Instagram

 

Wow, we finally found a beach that looks just as amazing as its pictures online! ?? Lubenice are definitely one of the best if not even the best #beach in #croatia! And you can reach it on foot. ? * According to a google search it should only be a 850m long path, which is most certainly not true. It is more like 2,5km and a 400m ascent. Meaning the way back uphill can be a bit challenging. ? * So if you ever go to #cres this is a must visit beach! Just remember to bring along a lot of water and wear at least sneakers (we were not prepared as we didn’t have any water and wore flipflops ?). It took us about 50min of fast walking to return back to the city. ? * Will you go check it out? . . . . . #lubenice #bestbeach #dronephoto #croatia #cres #islandbeach #awesomebeach #kvarner #visitkvarner #djiphotography #uphill #walking #lovecroatia #coupleadventures #vespatrip

A post shared by Marko ▸ Travel | Explore (@departure_now) on

Robinzonski doživljaj će, osim prekrasne vegetacije i kristalno čistog mora, upotpuniti i nedostatak turističkih sadržaja te se preporučuje da ponesete hranu i piće jer uspon do prve konobe traje oko jedan sat.

Do plaže je moguće doći spuštajući se niz strme staze iz Lubenica ili morskim putem brodom.

 

View this post on Instagram

 

#Lubenice#Cres#Kvarner

A post shared by Sandra Jermaniš Ivošević (@sandrajerma) on

Plažu Sv. Ivan njemački je časopis Bild svrstao na 15. mjesto u konkurenciji 40 najljepših plaža na svijetu.

Fini šljunak i hladovina ispod krošnji mediteranskog bilja svaki će dan odmora učiniti savršenim.

 

View this post on Instagram

 

?????ℎ???? .. #summer #amazingview #croatia #lubenice

A post shared by ? ? ? ? ? ? ? (@_hajasvanessa) on

Mjesto Lubenice se nalaze na zapadnoj obali otoka Cresa, točnije na 378 metara visokoj litici s koje se pruža predivan pogled na Kvarnerski zaljev, i na plažu sv. Ivan.

 

View this post on Instagram

 

Lubenice beach from above ? Did you know that lubenice is a Croatian word for watermelons ?? Now imagine eating watermelon at that spectacular beach ? . . . . Follow ? @tour_of_croatia . . . #adriaticsea #croatia #lubenice #lubenicebeach #signspotting #picoftheday #visitcroatia #croatiafulloflife #kroatien #hrvatska #travelcroatia #islandpag #cres #naturephotography #croatia_photography #cresisland #vacationmode #croatie #croacia #travelblog #watermelon #wanderlust #克罗地亚 #크로아티아 #Chorwacja #xорватия #vacation #chorvatsko #क्रोएशिया #كرواتيا?? . . @croatiafulloflife @vacations @timeoutcroatia @sailcroatia @sailweek @adriatic_hr @zavratnica @bestplaces_togo @enjoy_adriatic @adriatic @visitcres @campingcreslosinj @explorecres @amazingcroatiaviews @cres_island

A post shared by Tour of Croatia (@tour_of_croatia) on

Mjesto je staro gotovo četiri tisućljeća, što je i ostavilo traga u arhitekturi, budući da se u Lubenicama, mjestu od nešto više od 20 stanovnika, nalazi crkva i kapelica kao u mnogo većim mjestima na otoku ili kopnu.

Početkom sezone i tijekom ljetnih mjeseci u Lubenicama je sve prepuno turista, koji osim u predivnoj prirodi i arhitekturi uživaju i u “Lubeničkim večerima“, glazbenoj manifestaciji na kojoj se predstavljaju hrvatski, ali i svjetski glazbenici.

 

View this post on Instagram

 

Eine Stunde runter, von hoch reden wir lieber nicht… ? #lubenicebeach #feelcres

A post shared by Anna Trummer-Horváth (@anna_trmmr) on

Kako piše portal Putovnica.net, postoji i legenda o postanku imena Lubenice. Naime, stari ljudi su govorili da je nekoć davno u obližnjem Osoru živio kralj, koji je imao lijepu kćer u koju se zaljubio mladić s brda na kojem se danas nalazi mjesto o kojemu govorimo.

Budući da se kralju kćerin izbor nije svidio, istjerao ju je iz Osora, a ona je otišla za svojim izabranikom i naselila se na spomenutom brdu. Kraljeva kćer zvala se Ljubica, u čiju čast je i mjesto dobilo ime “Ljubenice“, a kako su ovdje kasnije došli Talijani, promijenili su ime zbog lakšeg izgovora, pa su tako nastale Lubenice.

Ova plaža proglašena je jednom od najljepših na svijetu te s ponosom nosi svoje ime: Znate li gdje se nalazi?

Komentari