Otvoreni 10. Dani fotografije arhiva Tošo Dabac

Foto: Borna Kos

Manifestacija koja je počela “davne” 2007. godine kako bi se potaknuo dijalog o važnosti fotografije, način na koju ju razumijemo, čuvamo i vrednujemo slavi svoj veliki 10. rođendan. Ove godine manifestacija je otvorena s fotografijama iz ciklusa jugoslavenske industrije koje prate život radnika i tvornica od 40-ih do 70-ih godina prošloga stoljeća.

Ovo su sve propagandne fotografije s velikom umjetničkom vrijednošću, a jedan od prvih naručitelja bio je “Rade Končar”.

“Razmišljam kojom je brzinom proteklo 13 godina od kako je grad Zagreb otkupio cjeloviti arhiv Toše Dabca s preko 170 tisuća predmeta. Želja grada je bila ponovno aktiviranje ateljea Toše Dabca u Ilici 17 kao kultnog mjesta hrvatske kulture. Slobodno možemo reći da je to i ostvareno, arhiv je danas nešto više od pukog čuvanja umjetničke ostavštine Toše Dabca, na tom se mjestu organizira niz događanja, izložbi i predstavljanje knjiga o fotografiji kao mediju.” rekao je Veljko Mihalić, voditelj odsjeka za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu.

Iako je industrija u Hrvatskoj na “koljenima”, upravo je to inspiracija mnogim umjetnicima i fotografima.

Oni naglašavaju upravu tu prazninu i žele poručiti što se to događa s našom industrijom. Toše Dabac je imao sasvim drugačiju poruku, tako da je teško reći kako bi on tom problemu danas pristupio. Ove fotografije koje vidimo su bile narudžbe, on je unutar zadanih okvira uspio stvoriti nešto svoje. Na tragu nove objektivnosti, uočio je te apstraktne strukture i polako je izdvajao te forme samo kako bi dobio naš fokus na likovni potencijal tih fotografija. Njemu nije bilo bitno što ta industrija predstavlja, koja je funkcija strojeva. Industrijska baština je sporedna tema ove izložbe, više se tematizira fotografija kao takva. Naša je želja jednoga dana objediniti sve te arhive fotografija Toše Dabca ako one još postoje. Istraživanjem lokaliteta koji se mogu vidjeti na fotografijama, oni su u Hrvatskoj rasuti na tisuću manjih obrta ili tvornica. Istraživanjem drugih tvornica u bivšim zemljama Jugoslavije, ispostavilo se da su još uvijek u pogonu.” rekla je Renata Filčić, kustosica izložbe.

10. Dani fotografije arhiva Tošo Dabac traju do 3. prosinca, a cijeli program možete pregledati na službenim stranicama MSU-a.

Komentari