(FOTO) Otvorena je izložba “Nikola Reiser – Retrospektiva” u Galeriji Klovićevi dvori

Foto: Borna Kos

Galerija Klovićevi dvori nastavlja s izložbama retrospektiva velikih hrvatskih umjetnika. Tako je jučer otvorena retrospektiva Nikole Reisera na kojoj će posjetitelji moći vidjeti 200 umjetnina.

“Izložba je nastala povodom stote godišnjice rođenja ovoga svestranoga umjetnika, profesora i akademika. Njegovo slikarstvo u poslijeratnoj umjetnosti zauzima značajno i zasebno mjesto djelujući na margini, ali nije marginalizirano. Nikola Reiser je u sobnom viđenju figuracije i u uskom žanrovskom opredjeljenju našao svoj prostor slobode i tihe pobune. On u svojem radu združuje tradicionalan motiv i modernističku morfologiju. Ističe vrijednosti jednostavnog, jezgrovitog i reduciranog izričaja, brzog zapisa i profinjenog kolorita. Promiče ljepotu, suptilnost i konstruktivni temelj slike kao nepromjenjivosti svojega umjetničkoga stava. Iako pripada generaciji umjetnika stasalih početkom 50-ih godina prošloga stoljeća, koje je odbacilo ideologiju i tekovine socrealizma, i napravila radikalan odmak od tradicije, te se oslonila na iskustva avangardista s početka 20. stoljeća. Pribjegli su novom, oslobođenom vidu umjetnosti kroz apstrakciju. Nikola Reiser će ipak slijediti svoj put i čitavoga života njegovati vlastiti likovni izraz” rekla je Danijela Marković, kustosica i organizatorica izložbe.

Na izložbi je bio i sin umjetnika, Nikola Reiser mlađi, koji se oca sjeća kao osobe s kojom je bilo lijepo i ugodno živjeti.

Izložbu možete posjetiti do 3. veljače 2019. godine.

 


Komentari