(FOTO) Otvoren 16. Zagreb Film Festival

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Brazilskim filmom “Voljeni” Gustava Pizzija, priče o ljubavi smještene u kaotično obiteljsko gnijezdo iz predgrađa Rio de Janeira, u nedjelju je otvoren 16. Zagreb Film Festival (ZFF), u čijim će se natjecateljskim i popratnim programima u narednih osam dana prikazati više od sto filmova.

Prvi od njih, “Voljeni” donosi temu s kojom se mogu poistovjetiti mnogi u Hrvatskoj – odlaskom mladih u bolju budućnost. U fokusu te ‘ode majkama iz radničke klase’ je majka četvorice sinova koja se suočava sa sindromom ‘ispražnjenog gnijezda’, nakon što jednog od njezinih sinova, talentiranog rukometaša pozovu u profesionalni klub u Njemačkoj.

Riječ je o djelu utemeljenom na istinitim događajima iz života bivših supružnika, redatelja Gustava Pizzija i suscenaristice i glumice Karine Teles, koje je premijerno prikazano  na festivalima u Sundanceu i u Rotterdamu.

Redatelj filma, Gustavo Pizzi, rekao je da mu je čast što njegov film otvara Zagreb Film Festival, u punoj dvorani kina Europa, s obzirom na to da je misija filmskih autora vratiti publiku u kina.

“Moj film govori o ljubavi, temi koja je jako važna danas zbog svih tih pojava fašizma u svijetu, a osobito zbog onoga što se događa u Brazilu, nakon izbora ne znamo što će biti dalje, posebice u vezi kulture”, istaknuo je.

Sanja Ravlić primila Nagradu Albert Kapović

Na otvorenju ZFF-a Hrvatska udruga producenata tradicionalno je uručila je Nagradu Albert Kapović za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma – ovogodišnja dobitnica je Sanja Ravlić, koja se niz godina bavi audiovizualnim sektorom i međunarodnim kulturnim politikama.

U ime Hrvatske udruge producenata nagradu joj je uručila Vanja Sremac podsjetivši kako je Ravlić pokrenula javne pozive za razvoj scenarija i projekata filmova i televizijskih djela, radila na očuvanju audiovizualne baštine, a iznad svega se borila za manjinske koprodukcije i bila vizionarka u borbi za ravnopravnost spolova u audiovizualnom sektoru.

Zahvalivši na nagradi, Sanja Ravlić je rekla kako joj je velika čast što prima nagradu koja nosi ime prerano preminulog kolege, prisjetivši se kako su osnivali HAVC i imali optimističnu viziju. “Na žalost, ona se nije obistinila, no slijedim upute Gabi Novak i pamtim samo sretne dane. Bila mi je čast predstavljati Hrvatsku u Eurimagesu i biti dijelom elitnog odreda HAVC-a od 2008. do 2016. godine”, rekla je.

Mnoštvo programa, među kojima i dva nova

Za nagrade ovogodišnjeg festivala, koje će se dodijeliti na zatvaranju, 17. studenog, Zlatna kolica natjecat će se više od trideset filmova iz cijelog svijeta, kojima je zajedničko da u središte stavljaju junake na životnim prekretnicama.

Glavni program donosi 12 novih autora i njihove prve ili druge uratke, koji progovaraju o aktualnim društvenim temama – izbjegličkoj krizi, regrutima ISIS-a, silovanju, položaju žena u društvu i odlasku mladih “u bolju budućnost”.

Osim u dugometražnoj, filmovi konkuriraju i u kratkometražnim kategorijama, a niz zanimljivih naslova prikazuje se u već dobro poznatim programima “Velikih 5”, Dani LUX filma, Moj prvi film i Bibijada te dva nova – “Kino u kinu” i “Tajkuni: Jučer, danas, sutra”.

Za program “Kino u kinu” direktor festivala Boris T. Matić kaže da je posveta čaroliji zajedničkog gledanja filmova u kino dvoranama. “Program je posebno posvećen našoj ljepotici, kinu Europa, gdje se festival godinama održava, a nadamo se da će tako biti i ubuduće”, dodao je.

“Program “Tajkuni: Jučer danas,sutra” donosi filmske priče o bogatim moćnicima i razularenim bogatašima, što je tema koja nam je naročito bliska u Hrvatskoj”, rekao je izvršni direktor ZFF-a Hrvoje Laurenta.

Festival će se održavati u kinima Europa, Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijinoj sceni, dvorani Mueller te na dvije nove lokacije – u Kulturnom centru Travno i Narodnom sveučilištu Dubrava.

U povodu 16. izdanja, od 15. do 18. studenog, dio programa prikazivat će se u još petnaest gradova i dva sela (SOS Dječjim selima Lekenik i Ladimirevci).

“To je dosad najveće proširenje festivala izvan Zagreba, čime radimo na poticanju razvoja publike u gledanju umjetničkih filmova”, rekao je Laurenta.

Uz radionice i panel diskusije ZFF-ova platforma za edukaciju Industrija dovodi u Zagreb niz istaknutih stručnjaka, među kojima je i producentica Marianne Slot, stalna suradnica Larsa von Triera, islandski redatelj i scenarist Hafsteinn Gunnar Sigurðsson i mađarski redatelj Balazs Simonyi.

Cijeli program festivala možete pogledati na ovoj poveznici.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL


Komentari