(FOTO) Na Trgu održana “19. najuzornija seoska žena”

Foto: Borna Kos

Na Trgu bana Josipa Jelačića jučer je bila prava “fešta”. Ponovno se birala najuzornija seoska žena između 20 natjecateljica koje su došle iz 13 županija. Događaj je organizirala “Udruga uzorne hrvatske seoske žene” po 19. put, pod pokroviteljstvom hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu održava se svake godine povodom Svjetskoga dana seoske žene koji se obilježava 15. listopada u onoj županiji iz koje dolazi prošlogodišnja pobjednica, a to je prošle godine bila Renata Bedeković iz naselja Jakuševac. Cilj manifestacije je prezentiranje i očuvanje žena u ruralnim krajevima, te očuvanje baštine i tradicije.

“Ja na svojem OPG-u radim već 30 godina, koliko smo ja i suprug u braku. Prošlogodišnja pobjeda nije me promijenila, naprotiv, dala mi je još jedan vjetar u leđa. Postoje pravila po kojima se odabire najuzornija seoska žena. Prvo trebate imati OPG, trebate biti aktivni u svojoj lokalnoj zajednici, morate imati prepoznatljivi proizvod, morate obrađivati određeni dio zemlje i morate biti komunikativni. Ove godine se natječe 20 žena iz 13 županija. Zaista je vrijedno ići na jedno takvo natjecanje jer tako prezentirate svoj proizvod, sebe i svoju obitelj.

Danas imati ozbiljan OPG nije mala šala, morate biti ekonomski, pravno i marketinški obrazovani. Kupac od vas mora osjetiti toplinu” rekla je Renata Bedeković, prošlogodišnja pobjednica i vlasnica OPG Bedeković.

Natjecateljica Renata Šinko rekla je kako ova manifestacija za nju puno znači, iako su joj proizvodi poznati i ima stalne kupce.

“Prava seoska žena treba držati obitelj na okupu, imati znanje kako održavati svoje gospodarstvo, te važni čimbenici su trud i zalaganje. Ja sam na vlastitu inicijativu nagovorila supruga na otvaranje vlastitog OPG-a i kroz godine smo djecu također uveli u posao. Moja djeca su studenti i svi zajedno radimo na promociji naših proizvoda.” rekla je gospođa Šinko.

Predstavnica Splitsko-dalmatinske županije, Miranda Matijaš sama se brine o svojem OPG-u pošto su joj sin i muž na brodu.

“Po meni uzorna seoska žena treba imati duh i biti posebna. Trebala bi biti skromna, ali radišna i poštena. Moj “običan” radni dan počinje u 6 ujutro i obavljaju se svi mogući poslovi, i muški i ženski. Dalmatinske žene su žene koje rade, pogotovo starije generacije. One su puno više radile, mi smo se malo modernizirali. “ rekla je gospođa Matijaš, vlasnica OPG Matijaš i natjecateljica.

Ovo godine pobijedila je Božica Perić iz Osječko-baranjske županije. Njezin OPG Perić bavi se proizvodnjom sira, a najviše je ponosna na svoj sir s koprom čija je osnivačica.

 


Komentari