(FOTO) Jacques Houdek ganuo pratitelje: Na dlanovima držim najmanje pelene na svijetu!

Photo: Facebook

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se 17. studenog s ciljem osvješćivanja javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji.

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2000 djece, a svako peto nedonošče treba intenzivnu liječničku skrb. Čak 5 % beba u Hrvatskoj se rodi prerano, a na širenju svijesti o njima radi udruga roditelja nedonoščadi “Palčići” koja svojim savjetima pomaže roditeljima od 2010. godine.

Pjevač Jacques Houdek danas je podijelio fotografiju na kojoj drži najmanje pelene na svijetu.

Naime, Zajedno s Klubom roditelja nedonoščadi “PALČIĆI” Pampers Pure pokrenuo je donaciju rodilištima u Hrvatskoj, i to Pampers Preemie Protection pelenica, najmanjih pelena na svijetu.

Više o humanitarnoj akciji pogledajte uz pjevačevu fotografiju!

Sva djeca koja na svijet dođu ranije od 37. odnosno poslije 28. tjedna trudnoće smatraju se prerano rođenima odnosno nedonošenim.

Dijete rođeno između 34. i 36. tjedna trudnoće smatra se kasnim nedonoščetom, ono koje je rođeno između 28. i 33. tjedna trudnoće umjerenim nedonoščetom, a ono koje se rodilo prije isteka 28. tjedna trudnoće ekstremnim nedonoščetom.

Bebe rođene prije 33. tjedna u pravilu imaju ozbiljne probleme, a moguće je da nemaju dovoljno razvijena pluća.

Beba rođena prije 36. tjedna najvjerojatnije će se teže hraniti.

Bebe Palčići većinom se rode s nižom porođajnom težinom koja može utjecati na njihovo preživljavanje.

Bebe rođene prije 28. tjedna trudnoće preživljavaju u 80% slučajeva.

Bebe Palčići njeguju se u inkubatorima toliko dugo dok ne mogu samostalno jesti, regulirati tjelesnu temperaturu i dobe dovoljno težine. Taj proces može trajati i nekoliko mjeseci.

Prijevremeno rođene bebe mogu imati teškoće zbog nezrelosti svojih organa i organskih sustava, a to je jedan od razloga zašto se bebe Palčići ubrajaju u neurorizičnu skupinu djece te češće podliježu različitim oštećenjima i bolestima.

Roditelji prijevremene djece to jest Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” osnovali su humanitarnu akciju “Palčić gore” kako bi se prikupila sredstva za inkubatore i dodatnu medicinsku opremu, isključivo za nabavku medicinske opreme za hrvatska rodilišta za zbrinjavanje najmlađih, pod logom: naša snaga je njihova hrabrost.

Danas nosimo ljubičasto, svijetlimo ljubičasto i podignimo palac gore u znak podrške Palčićima i njihovim roditeljima.

Palčić gore za sve naše male palčiće!


Komentari