(FOTO) Dva važna događaja obilježila zagrebačku subotu, podržali ih Bandić i predsjednica

FOTO: Ivan Klindić

U centru Zagreba građani su obilježili dva važna događaja – javnozdravstvenu akciju povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke i Dan bez mobitela u prometu.

Udruga SVE za NJU, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Grad Zagreb organizirali su u subotu 21. listopada na Cvjetnom trgu javnozdravstvenu akciju povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke. U akciju su se uključili Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrije Štampar“ i Klinički bolnički centar Zagreb.

Akcijom se skreće pozornost na važnost ranog otkrivanja raka dojke i odazivanja žena na pozive na besplatnu mamografiju iz Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke te na važnost optimalnog liječenja i skrbi o bolesnicama, osobito ženama s metastatskim rakom dojke.

Obilježavanju Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke pridružili su se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sa svojim suprugom Jakovom Kitarovićem.

Dan bez mobitela u prometu

Također, u Hrvatskoj se u subotu obilježio i Dan bez mobitela u prometu.


Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) nositelj je projekta prevencije smanjenja broja nesreći uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu.

Uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u okviru projekta realizira se kampanja i proglašavanje 21. listopada kao nacionalnog Dana bez mobitela u prometu.

Upotreba mobitela u prometu danas predstavlja veliki sigurnosni problem, posebice u cestovnom prometu. Prema istraživanju ponašanja sudionika u prometu i upotrebi mobitela, koje je HUMS kao prvo takve vrste proveo, u Hrvatskoj 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 posto biciklista s mobitelom pedalira, a 50 posto pješaka je na mobitelu dok prelaze prometnicu. Korištenje mobitela u prometu postala je redovna navika. U prometnu džunglu premjestili smo i svoje poslove, auto kabina nam je poput ureda jer iz nje obavljamo poslove, razgovore, dogovore.

Istraživanja razine distrakcije (ometene pažnje) za vrijeme korištenja mobitela u vožnji govore da je vjerojatnost nesreće povećana devet puta i da vozač koji telefonira ima smanjenu pažnju kao da je pod utjecajem alkohola od jedan promil u krvi. Samo čitanje poruke s mobitela oduzima najmanje pet sekundi potpune pažnje vozača za koje je vrijeme automobil bez nadzora 70 metara u brzini od 60 kilometra za sat.

Zaštitno lice kampanje je glumac i komičar Mario Petreković koji vrlo vjerno u video spotovima kroz uloge vozača, biciklista i pješaka dočarava kako niti jedan razgovor koji vodimo dok smo u prometu nije toliko važan niti vrijedan da svoj i tuđi život dovedemo u opasnost.

Za kampanju smo napravili i mobilnu aplikaciju kako bi sudionicima u prometu olakšali da se riješe te loše i opasne navike korištenja mobitela dok voze. Aplikacija prima pozive, evidentira ih, te pozivateljima SMS-om javlja kako je korisnik mobitela upravo za volanom i da će im poziv biti uzvraćen. Za to vrijeme korisnik mobitela nije ometan zvukovima poziva.

Događanju inauguracije 21. listopada kao nacionalnog Dana bez mobitela prisustvovat će visoki dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Zagreba, Ravnateljstva policije, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i mnogi drugi predstavnici institucija koji se bave unaprjeđenjem područja.

Svi će se oni obvezati u kalendare događanja svojih resora unijeti 21. listopada kao Dan bez mobitela u prometu kako bi ga kampanjama prevencije obilježavali i ubuduće. Događanju će se kao čin podrške kampanji za smanjenje nesreća zbog korištenja mobitela u prometu pridružiti i brojne osobe iz hrvatskog javnog, glazbenog, kulturnog i sportskog života.

Komentari

loading...