(FOTO) Bili smo na Fantastic Zagreb Film Festivalu na Tuškancu: ‘Ovo je bilo jezivo iskustvo’

FOTO: Dražen Komar

Za ljubitelje horora, trilera i znanstvene fantastike.

Sedmi po redu Fantastic Zagreb Film Festival održava se od 29. lipnja do 9. srpnja. Kroz čak jedanaest dana, ljubitelji fantastike i žanrovskog filma – horora, trilera i znanstvene fantastike – moći će uživati u projekcijama koje će se održavati na ugodno svježoj ljetnoj pozornici Tuškanac renoviranoj prije nekoliko godina za potrebe ovog festivala.

Kao i prethodnih godina, gledatelji će moći uživati u mješavini novih uzbudljivih naslova i klasika žanra. Nostalgičari će imati priliku na velikom ekranu pogledati filmove kao što su RoboCop Paula Verhoevena, Conan Barbarin (Conan the Barbarian) Johna Miliusa sa legendarnim Arnoldom Schwarzeneggerom ili pak psihološki triler Kad jaganjci utihnu (Silence of the Lambs) nedavno preminulog redatelja Jonathana Demmea sa Jodie Foster i Anthony Hopkinsom u glavnim ulogama.

Od novih uzbudljivih naslova, iz SAD-a nam dolazi akcijski film Vozač (Baby Driver) britanskog redatelja Edgara Wrighta (Shaun of the Dead, Hot Fuzz). Iz Kanade stiže uznemirujući hororac Prolaz u pakao (The Void) inspiriran kultnim naslovima Johna Carpentera i Davida Cronenberga. Tu je i fantastični triler Došljak (Goksung), još jedan briljantni uradak južnokorejske kinematografije koja se posljednjih godina probila na svjetski vrh brojem i kvalitetom svojih žanrovskih filmova.

Vrijedi istaknuti kako će se, kao i proteklih godina, dio programa odvijati i u prostoru povijesnog i kulturnog spomenika Medvedgrad gdje će se posljednji vikend festivala prikazivati španjolski crnohumorni triler Bar (El Bar) te kultni hororac Stvor (The Thing) američkog redatelja Johna Carpentera uz popratni after party do zore.

Fantastic Zagreb Film Festival po prvi put je održan 2011. godine. Festival je od tada izmijenio niz lokacija uključujući Cinestar kino-dvorane te kino Europa. Kroz proetklih se sedam godina Fantastic Zagreb polako ali sigurno nametnuo kao vodeći festival ovog tipa u zemlji i šire.

Dodatne informacije o ovogodišnjem Fantastic Zagrebu, kao i točan raspored filmskih projekcija dostupni su na službenim stranicama festivala.

>>> Evo što vas sve očekuje na Fantastic Zagreb Film Festivalu

‘Uzbudljivi osjećaj jeze’

I mi smo posjetili festival Fantastic Zagreb Film Festival i pogledali film The Void (Prolaz u pakao), koji je jučer okupio nekoliko desetaka gledatelja pola sata prije ponoći.

“Ovo je bilo izuzetno romantično iskustvo pod otvorenim zvjedanim nebom, uz brutalno krvoproliće popraćeno izuzetnom aukustičnom kulisom. Pruža se također 5D iskustvo obzirom na povremeno slučajno zalutale kukce, što u filmu, što u stvarnosti, budući da smo na otvorenom. Riječ je o istovremeno moderniziranoj kinematografiji koja uz prirodno okruženje vraća u iskon zabavljanja.

Film o kukcima s jedne je strane u gledateljima, i meni osobno, probudio gotovo uzbudljivi osjećaj jeze, čime je pojačan sam dojam filma. Kao da smo se svi u jednom trenutku nalazili u svojevrsnom zanimljivom trileru”, kazao nam je naš fotoreporter Dražen Komar, koji je svima preporučio odlazak na Fantastic Zagreb Film Festival.


Komentari