(FOTO) 15 TISUĆA LJUDI NA NOGAMA! Koncert u Areni za pamćenje, u Zagreb stigla publika iz svih krajeva

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Veličanstveni Andre Rieu podigao je u petak navečer na noge cijelu dvoranu zagrebačke Arene te još jednom pokazao kako sa svojim orkestrom bez ikakve muke može upravljati s više od 15 tisuća ljudi, koliko ih je bilo na ovom spektaklu.

‘Dobra večer Zagreb’, rekao je nizozemski kralj valcera, kako Andrea zovu diljem svijeta, na početku koncerta i priznao da je to jedino što zna od hrvatskog jezika. No, to nije predstavljalo problem u komunikaciji s publikom jer je Andre imao prevoditeljicu, naše poznato televizijsko lice, Ivu Šulentić, koja je vjerodostojno prenosila ne samo umjetnikove riječi već i emocije kojih nije manjkalo.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Osim glazbe, po kojoj je Andre poznat diljem svijeta, očarava način na koji ju najavljuje, način na koji se poigrava s članovima orkestra i solistima, ali i sa samim sobom. Jasno je kako se radi o čovjeku koji živi glazbu i svojom energijom na pozornici stvara čaroliju ne samo u njezinoj vizualnoj manifestaciji već jednako snažno i u energetskoj komponenti.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Koncert koji je sinoć napunio Arenu može se slobodno nazvati bajkom jer tako je sve i izgledalo. Bajkovite haljine članica orkestra Johann Strauss, divna izdanja solistica koje su izgledale poput princeza, utegnuti tenori dostojanstveno-razigranih vokalnih nota…

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Ničega nije manjkalo. A vrhunac je svakako bio Straussov valcer “Na lijepom plavom Dunavu” koji je pokrenuo dvoranu i podigao na ples publiku koja je u Zagreb došla iz svih krajeva Hrvatske.

Rieuovi koncerti su posebni zbog još jednog čarobnog sastojka, a to je njegov humor. Šali se na račun publike, ali i na svoj vlastiti, zadirkuje publiku, izvođače, izvodi grimase – pravi je komedijaš. I upravo je u toj jednostavnosti i pristupačnosti još jedna njegova prednost pogotovo kad je u pitanju klasična glazba koju je upravo na taj način približio široj publici.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Nema tu mjesta ozbiljnosti i ukočenosti, sve je razigrano i privlačno, a dva i pol sata, koliko je koncert trajao, prošla su kao treptaj oka. No, izuzetno je važno naglasiti kao se unatoč ovoj prpošnoj atmosferi, gotovo renesansnog doživljaja, ne stječe dojam manje kvalitete klasičnog izričaja. Upravo suprotno.

Izvođači su s lakoćom izvodili najzahtjevnije arije, a orkestar prebirao po notama izuzetno teških djela. I baš to očarava na ovom koncertu i laika bi moglo lako zavarati – ono što se izvodi s lakoćom ne znači da je lako za izvesti. To samo znači da se radi o nevjerojatnim talentima kojima smo imali zadovoljstvo sinoć svjedočiti.


Komentari