FILMSKI GURMANI, OTKRIJTE SVOJE DELICIJE! Prilika za mlade filmaše da se upoznaju, druže i prikažu svoje radove

Revija studentskog filma festival je posvećen kratkometražnom filmu čiji su autori studenti. Druga po redu Revija već je otvorila svoje prijave.

Ove godine festival će se održati u petak 28. listopada i u subotu 29. listopada u prostorijama MM Centra (iza Studentskog centra), a organizatori gladnih očiju čekaju studentske filmske poslastice!

‘Brišemo granice između profesionalnog i amaterskog bavljenja filmom’

Sve je krenulo od nekoliko članova Udruge za promicanje studentskih aktivnosti, U.P.S.A., koji su se ujedinili u Filmsku grupu U.P.S.A. sa ciljem bavljenja filmom kroz njihovo snimanje i projekcije. Naime, zanimalo ih je što drugi studenti rade na tom području, kako oni koriste film za svoje kreativno izražavanje, te su odlučili pružiti im priliku da svoj rad podijele s drugima.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]”Revija studentskog filma za nas predstavlja mjesto gdje se mladi filmaši mogu upoznati, družiti i prikazati svoje radove. Predstavlja mjesto na kojem se brišu granice između profesionalnog i amaterskog bavljenja filmom (ako te granice uopće i postoje), mjesto gdje je film oblik umjetnosti otvoren za svakog tko ga pronalazi svojim stilom izražavanja. Zato smo i uzeli slogan Skuhaj film! – filmom se, kao i kuhanjem, bave i profesionalci i amateri u svakodnevnom životu. To je, na koncu, nebitno kad se pred tobom nađe gotov rad – jelo ili film – koje nosi osobnost onog koji ga je radio, neovisno o njegovom zvanju”, objašnjava organizacijski tim ideju i cilj festivala.[/box]

U organizaciju Revije studentskog filma su uključeni, naravno, sami pokretači Revije, članovi Filmske grupe U.P.S.A., no ove godine je festival pojačala suradnja s MM Centrom i Studentskim centrom Sveučilišta u Zagrebu.

Uspješna prva Revija studentskog filma

Prošlogodišnja Revija, prva po redu, održala se u studenom u prostorima Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Kinokluba Zagreb.

“Prva Revija studentskog filma je prošla sjajno, naročito za prvo izdanje. Prijavilo se oko 30-ak radova i zaista su bili raznoliki. Bilo je eksperimentalnih filmova, igranih, dokumentarnih, čak i glazbenih spotova. Bili smo jako sretni zbog toga jer smo na to i ciljali – šarolikost. Općenito su sudionici bili zadovoljni festivalom, nastojali smo postići opuštenu, prijateljsku atmosferu i smatramo da smo to i postigli. Potrudit ćemo se da tako bude i ove godine”, uzbuđeno su nam kazali iz organizacijske ekipe.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Osim one filmske, čeka vas i odlična glazbena poslastica

Slogan Skuhaj film! ostaje isti jer je takva i njihova filozofija – podržavanje filmskog stvaralaštva među mladima iz kojih god izvora. Ove godine se festival održava 28. i 29. listopada u prostorijama MM Centra (iza Studentskog centra). U sklopu festivala će u kafiću Teatra &TD biti održana i izložba kolektiva Schwestern Sister, koji čine sestre Tea i Marta Stražičić; u planu su nam i predavanja na temu filmskog stvaralaštva, a festival će zatvoriti tulumom u klubu Klub gdje će na glazbenom meniju biti dva zagrebačka sastava – Spleen G i Jeboton, u suradnji s YEM-om.

Uvjeti i kriteriji

Prijave se obavljaju putem formulara na službenoj internetskoj stranici revije, a filmovi se mogu poslati poštanskim putem ili putem WeTransfera. Broj prijava, kao i uvjeti, ni u kojem pogledu nisu ograničavajući, što se može pročitati i na stranici jer organizatori žele ostati otvoreni za sve vrste uradaka. Jedini kriteriji su da film mora biti kratkometražni (do 40 minuta), da autori trebaju biti studenti i da film treba biti snimljen unutar zadnje dvije akademske godine. Prijave će biti otvorene do 2. listopada, radovi već polagano stižu, a filmska ekipa dobila je upite kada će biti moguće poslati filmove i prije početka prijava.

Što se tiče samog održavanja festivala, kažu kako će im svakako dobro doći pokoje volonterske ruke u njihovoj festivalskoj kuhinji.

Žiri – šefovi filmske kuhinje

Filmove žiriraju prema instinktu jer je tu žiri, šefovi filmske kuhinje, koji će puno bolje procijeniti koji su najbolji među pristiglim filmskim zalogajima.

“Ove godine imamo tri sjajna, mlada filmska kuhara u žiriju, a to su Višnja Vukašinović – odlična filmska kritičarka, Ana Hušman – autorica i predavač na Akademiji likovnih umjetnosti, i Tomislav Šoban – potpredsjednik Kinokluba Zagreb i višestruko nagrađivani autor eksperimentalnog filma”, kažu iz organizacije.

Pripreme teku, a njihova se mala festivalska kuhinja zahuktava.

“Ima posla, naročito vezano za komunikaciju sa sudionicima, promociju, osiguranje tehničkog funkcioniranja festivala… Nema više ispuštanja kuhače iz ruku. Nagrade još uvijek blendamo i planiramo ih ostaviti nepoznatima, kao iznenađenje do samog kraja”, tajnoviti su vrijedni organizatori.

FOTO: revijastudentskogifilma.com
FOTO: revijastudentskogifilma.com
[box type=”success” align=”” class=”” width=””]”Snimanje filma je kao i kuhanje – sve ovisi o kreativnosti, i to je ono što želimo poručiti mladim autorima. Nek se ne ustručavaju objavljivati i usavršavati svoj rad ako im diploma ne dolazi s Akademije dramskih umjetnosti jer mi smo spremni vidjeti svačije uratke i radujemo se svakoj filmskoj deliciji.”[/box]


Komentari