Filmska nagrada ‘Oscar’ danas slavi devedeseti rođendan: Ima li među dobitnicima Hrvata?

flickr.com

Na današnji dan davne 1929. godine u hotelu Roosevelt u Hollywoodu održana je prva ceremonija dodjele prestižne filmske nagrade Oscar.

Donosimo pet stvari koje sigurno niste znali o ovoj važnoj nagradi:

  1. Puno ime

Iako svi ovu popularnu nagradu nazivaju Oscarom, njeno službeno ime je Academy Award of Merit (Oscar za zasluge).

2. Dimenzije kipića

Izrađena je od pozlaćenog britanija na crnoj metalnoj podlozi, visoka je 34 cm, teži 3,85 kg, a prikazuje viteza u art deco stilu koji drži križarski mač i stoji na vrpci filma s pet žbica. Svaka od pet žbica predstavlja originalne grane Akademije: glumce, scenariste, redatelje, producente i tehničare. Model za kipić bio je poznati meksički glumac Emilio Fernandez koji je za statuu pozirao gol.

3. Svake godine izradi se 40 kipića

Više 40 godina je izrađivala tvrtka R.S. Owens & Co, a 2016. godine proizvodnju ove zančajne statue preuzeo je Polich Tallix, prestižna njujorška tvrka. Ukoliko kipić nakon izrade ne zadovolji sve stroge kriterije ona se reže na pola i ponovno tali.

4. Trajanje filma

Kako bi se određeni film uzeo u obzir za nagradu, mora biti dugometražni odnosno njegovo trajanje mora biti dulje od 40 minuta.

5. Oscar u Hrvatskoj

Hvatska se može pohvaliti s čak dva oskarovca i tri osvojene nagrade. Prvi je Branko Lustig koji je za svoj rad zaslužio čak dva Oscara. Prvi je dobio za svoj producentski rad na filmskom klasiku ‘Schindlerova lista’, a drugi je zaslužio zbog rada na filmu ‘Gladijator’. Treći hrvatski kipić pripao je Dušanu Vukotiću čiji je animirani film ‘Surogat’ oduševio izbirljivu Akademiju.

 


Komentari