FaceApp nije bezopasan kako se čini: Sada imaju vaše fotografije!

FaceApp

Malo je onih koji ovih dana nisu isprobali aplikaciju FaceApp koja se preko noći pojavila i preko koje možete, između ostaloga, pogledati kako će netko izgledati kada ostari i uđe u poodmakle životne godine. Tako smo mogli osim svojih vidjeti i fotografije poznatih i slavnih ljudi u njihovoj poodmakloj životnoj dobi i s borama na licu.  No, ako ste je koristili, moguće je kako ste tvorcima aplikacije ‘dali’ sve podatke o sebi, uključujući ime i prezime, kao i sve fotografije koje imate na vašem pametnom telefonu.

Developer Joshua Nozzi objavio je na Twitteru kako aplikacija bez dopuštenja uploada fotografije s vašeg telefona na svoj server. Aplikacija je napravljena u Rusiji pa se podaci ondje i šalju.

– Budite oprezni s FaceApp, aplikacijom za starenje lica. Odmah prenosi sve fotografije bez postavljanja pitanja, bez obzira jeste li odabrali jednu ili ne – napisao je on.

Na moguću opasnost te aplikacije koja se brzo proširila društvenim mrežama upozorila je i odvjetnica Elizabeth Potts Weinstein koja je u uvjetima korištenja aplikacije pronašla zabrinjavajuće informacije. Naime, svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uvjete korištenja FaceAppu daju “stalnu, neopozivu, besplatnu i na razini svijeta” dozvolu za “korištenje, reprodukciju, modificiranje, adaptiranje objavu, prevođenje i stvaranje drugih dijela” od vašeg sadržaja.

S druge pak strane, neki stručnjaci kažu da nema dokaza da bi aplikacija mogla uzeti sve fotografije s vašeg telefona te da se korisniku nudi koju će fotografiju on sam odabrati.

Komentari

loading...