Evo što će HRT prikazivati u novogodišnjoj noći i vikendu pred nama

Foto: Dario Njavro/HRT

Luda novogodišnja noć je pred nama, a kako stara izreka kaže: kako se oprostite od ove, takva će vam biti i nova upravo zato Hrvatska radiotelevizija (HRT) i ove je godine pripremila poseban novogodišnji program, a što ćete sve moći gledati na Prvom i Drugom programu HTV-a danas, ali i tijekom nadolazećeg vikenda, donosimo u nastavku.

SILVESTROVO UZ HTV1

Silvestarska noć na HTV-u počet će u petak, 31. prosinca humanitarnim specijalom popularne “Potjere” u 20:10 na Prvom programu HTV-a, u kojem će uz voditelja Joška Lokasa snage s lovcima odmjeriti i poznata lica. U toj silvestarskoj emisiji “Potjere” natječu se, naime, Doris Pinčić, Ecija Ojdanić, Roko Sikavica i Mirna Mihelčić. Ecija Ojdanić, Roko Sikavica i Mirna Mihelčić u glumačkoj su postavi “Mrkomira I.” koji se od nedjelje, 19. prosinca, počeo prikazivati u programu HTV-a, a “kapetanica” ekipe je Doris Pinčić koja je, među ostalim, i jedan je od zaštitnih znakova ranojutarnjeg programa HTV-a. Eventualni osvojeni iznos namijenjen je sisačkoj bolnici za kupnju uređaja za ultrazvuk srca. Natjecatelji u humanitarnoj silvestarskoj emisiji “Potjere”, osim velikog srca, pokazali su i veliko znanje i snalažljivost u situaciji koja je od njih zahtijevala točnost i brzinu – pa provjerite kako su se snašli u toj neuobičajenoj situaciji. Zabavna večer uz HTV1 nastavit će se već u 21 sat sa zadnjim ovogodišnjim talk showom “5.com s Danielom”, u kojem će Daniela Trbović raspričati, raspjevati i rasplesati dvoje iznimno popularnih gostiju: pjevačicu Ninu Badrić i glumca Enisa Bešlagića.

Potom na HTV1 od 22 sata pa sve do iza ponoći slijedi “udarni” silvestarski program HTV-a: glavni adut Zabavnog programa HTV-a i najbolji TV doček nedvojbeno će biti uz poseban novogodišnji specijal popularne i sad već kultne “A strane”.

Za one gledatelje koji su se dobro raspjevali uz zvijezde i mlade snage “A strane”, Prvi program HTV-a (HRT-HTV1) nastavlja u istom tonu: s čak četiri odlična koncerta iz produkcije Glazbenih sadržaja HTV-a, koji vam je u pandemijskom nedostatku “živih novogodišnjih koncerata” iz hrvatskih gradova pripremio nisku ponajboljih snimki iz svoje bogate riznice.

Prva je snimka koncerta “Split pjeva Mišu”, retrospektiva pjesama legendarnog Mate Miše Kovača sa splitskog Poljuda 2019., potom slijedi snimka Gibonnijeva koncerta na Prokurativama iz 2017., a prisjetit ćemo se i koncerta nikad prežaljenog “Olivera u pariškoj Olympiji” iz 2006. godine. Glazbenu večer na Prvom začinit će snimka koncerta “Massimo na Prokurativama” iz 2018.

FILMSKI PROGRAM NA DRUGOM

Za to vrijeme, za one koji na Silvestrovo više od glazbe preferiraju kultne filmove, tu je i naš Drugi program HTV-a (HRT-HTV2). A on u silvestarskoj noći donosi sljedeće naslove: u 20:05 kultni talijansko-njemački film “Dobar, loš, zao”, epski špageti-vestern Sergia Leonea iz 1966. s Clintom Eastwoodom u naslovnoj ulozi. U 23 sata francusku dramu s elementima humora, “Nedodirljivi”. Višestruko nagrađivani film temelji se na istinitoj priči. Philippe Pozzo di Borg i njegov francusko-alžirski njegovatelj Abdelu Sellou bili su tema dokumentarnog filma koji je poslužio kao temelj scenaristima i redateljima Olivieru Nakacheu i Ericu Toledanu za ovu dramu. Potom je u 0:50 na rasporedu odličan američko-njemačko-švedski akcijski triler “The Girl in the Spider’s Web” (“Što nas ne ubije”) iz 2018., a u 2:45 talijansko-američki film “Malena”, hvaljena romantična drama s Monicom Bellucci iz 2000.

IZBOR IZ PROGRAMA ZA 1. i 2. SIJEČNJA

A u prvom danu Nove godine, 1. siječnja 2022. Prvi program HTV-a (HRT-HTV1) u 11:15 vas izravnim prijenosom s pozornice Zlatne dvorane Musikvereina već tradicionalno vodi na Novogodišnji koncert Bečke filharmonije (koji ove godine komentira HTV-ova Jana Haluza).

Unatoč pandemiji, jedan od najvećih orkestara svijeta, Bečka filharmonija, kao i njegova matična Austrijska radiotelevizija, i ove Nove godine priređuju i nude u satelitski prijenos “koncert nad koncertima”. Koračnice, galopi, polke i valceri omiljenih skladatelja carske Austrije – i vrhunske izvedbe remek-djela skladatelja 19. stoljeća, odjeknut će pod dirigentskom palicom maestra Daniela Barenboima (već više od pola stoljeća jednog od najvećih i najutjecajnijih glazbenika svijeta koji je prošlog mjeseca napunio 80 godina života).

Za razliku od prošle godine kada je orkestar svirao pred praznim gledalištem, a publika je pljeskala iz svojih domova online, ovom prigodom uživat ćemo u prizoru pune dvorane uzvanika i sretnika (s COVID potvrdama i maskama) koji su priliku da kupe ulaznice dobili na tradicionalnoj tomboli. Ove godine koncert prenosi više od 100 zemalja diljem svijeta, među kojima je, putem HRT-a, i Hrvatska.

Nadalje, s programa za 1. siječnja 2022. izdvajamo i filmski hit “Nemoguća misija: Raspad sistema” u 20:10 na HTV1, kao i domaći dokumentarni film “Starac i roda” u 20:05 na Drugom programu HTV-a, dirljivu priču o najpoznatijem “ljubavnom paru roda” u nas, Malenoj i Klepetanu, o kojima je brinuo Stjepan Vokić, umirovljenik i udovac iz Slavonskog Broda.

U nedjelju, 2. siječnja, u 20:45 na Prvom programu HTV-a (HRT-HTV1) emitiramo i prvi dio domaćeg dokumentarnog filma “Ljubav oko svijeta” Davora i Anđele Rostuhar, koji su proveli godinu dana na putu oko svijeta s jednim ciljem – istražiti što ljubav znači predstavnicima raznih kultura.

SPORT: POČETAK SIJEČNJA U ZNAKU SKIJANJA I SNJEŽNE KRALJICE

Kad je pak riječ o novogodišnjem sportskom programu na HTV2, podsjetimo samo da se lijepa i uspješna tradicija nastavlja i s Novogodišnjom turnejom četiri skakaonice. Domaćin prve postaje 29. 12. je Oberstdorf, a sve se nastavlja točno na Novu godinu, 1. siječnja u 13:55 sati, izravnim prijenosom na Drugom programu HTV-a iz Garmisch-Partenkirchena.

No sve je to samo uvod u najveća domaća skijaška uzbuđenja svjetskog ranga: sljemenskog skijaškog spektakla koji je rasporedu 4. siječnja 2022., kad će se skijašice 16. put boriti za titulu Snježne kraljice, a dan poslije, 5. siječnja, ljubitelji alpskog skijanja moći će uživati u nastupima najboljih svjetskih slalomaša koji će se 13. put okupiti na Zagrebačkoj gori.

Komentari