Ema Bošnjak (12) je najčitateljica godine u Zagrebu: Pročitala je 121 knjigu tijekom godine

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Najčitateljicom godine Knjižnica grada Zagreba proglašena je 12-godišnja Ema Bošnjak iz Zaprešića, a tom prilikom KGZ je predstavio novu uslugu, prvu aplikaciju za posudbu e-knjiga za djecu, koja za sada nudi oko 40 naslova.

Izbor najčitatelja jedan je u nizu projekata kojima KGZ nastoji poticati čitanje i ljubav prema knjizi, rekla je na konferenciji za novinare na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice ravnateljica KGZ-a Višnja Cej.

To je posebno važno naglasiti u Godini čitanja, dodala je, a koliko su Knjižnice grada Zagreba uspješne u tome govori i podatak da se svake godine povećava broj njihovih članova:

“U 2020. godini knjižnicu je koristilo više od 150 tisuća građana, odnosno, možemo reći da je svaki peti Zagrepčanin član KGZ-a”, istaknula je Cej.

O projektu ‘Ja čitam’

Posebno je izdvojila projekt “Ja čitam”, kojim KGZ od 2017. u suradnji s Gradom Zagrebom omogućuje besplatan upis djece od rođenja do navršenih 15 godina starosti. Besplatno članstvo u protekloj je godini koristilo više od 40 tisuća djece, od čega je više od 5.200 novoupisanih članova.

Povećanju broja čitatelja među djecom trebala bi pridonijeti i najnovija usluga, posudba e-knjige za djecu putem aplikacije Zaki Book, prve knjižnične aplikacije za posudbu e-knjiga, koja odraslima posudbu e-knjige omogućuje od 2019. godine.

“Od sada to mogu činiti i djeca. Trenutno je dostupno gotovo 40-ak naslova, ali vjerujemo da će ova usluga potaknuti nakladnike da u većem broju izdaju e-knjige namijenjene djeci”, kazala je Cej.

Ema je pročitala 121 knjigu u godinu dana

Kao pobjednici među 40 finalista za najčitatelja 2020. godine, najčitateljici Emi Bošnjak Cej je uručila iskaznicu za besplatno članstvo u KGZ-u do navršene 18. godine života, te komplet knjiga izdavačkih kuća Mozaika knjiga, Katarine Zrinski, Profila i Školske knjige, dok je najčitateljici tvrtka Microline poklonila tablet.

Ema Bošnjak učenica je šestog razreda osnovne škole i članica Gradske knjižnice Ante Kovačića Zaprešić, a titulu Najčitateljice godine KGZ-a zaslužila je time što je u godini dana u knjižnici posudila i pročitala 121 knjigu, ili više od dvije knjige tjedno.

Primajući nagradu, Ema je rekla kako voli čitati avanturističke knjige i fantastiku, a najviše voli čitati nakon škole, prije spavanja, vikendima i praznicima. Najdraže su joj knjige “Princezini dnevnici” (Meg Cabot), “Harry Potter” (J.K. Rawling) i “Artemis Fowl” (Eoin Colfer), a u njima osobito uživa jer se s njihovim junacima lako može poistovjetiti. Ipak, dan bez knjige i čitanja može zamisliti, ali joj rijetko koji dan prođe a da ne čita, rekla je Ema.

O projektu ‘Najčitatelj godine’

Projekt “Najčitatelj godine” KGZ provodi posljednjih 20 godina. Svaka knjižnica od njih ukupno 40 bira svojeg najčitatelja, dijete u dobi od 12 do 14 godina, koje je u protekloj godini pročitalo najveći broj knjiga. Pobjednici svih knjižnica čine top listu na čijem je vrhu dijete koje je među njima posudilo i pročitalo najviše knjiga. Do sada je 21 dijete proglašeno najčitateljem, jer su jedne godine prvo mjesto dijelila dva pobjednika. Riječ je o svestranoj djeci koja godišnje čitaju u većini slučajeva više od stotinu naslova.


Komentari