“Dvije crte plavo”: predstava s tematikom koju često metemo pod tepih

Foto: Teatar Exit

Tinejdžerica Vita Mayer s užasavanjem otkriva da je ostala u drugom stanju. Nalazi se pred teškim izborom što učiniti. Pobaciti ili zadržati dijete? U moru pitanja koja je muče i na koja nema odgovora, osjeća da je sama.

Maloljetničke trudnoće nisu samo medicinski problem, već i problem seksualnog odgoja mladih. Predstava je namijenjena mladima kao i njihovim roditeljima i prosvjetnim radnicima jer otvoreno progovara o temi koja je često u našoj sredini tabuizirana.

Predstava je inspirirana knjigom istoga naslova koju je napisala Rosie Kugli, a predstavljena je ove jeseni publici. Glavne likove glume Sara Moser i Svetlana Patafta.

Sama gluma je ironizirana, ali namjerno kako bi tešku temu što više približile mladim ljudima. No, kako predstava ide prema svojem kraju, tako gluma postaje ozbiljnija i zbilja osjećate muku odluke koju mora donijeti Vita. Kraj ostaje na slobodnoj interpretaciji gledatelja.

Nakon odgledane predstave, publika je razgovarala s psihologinjom Marinom Trbus iz udruge roditelja “Korak po korak”.

“Problem je složen, nema jednoznačnog odgovora. Možemo reći da u našem društvu vladaju konzervativniji stilovi odgoja što doprinosi da mladi ne koriste zaštitu. Psiholozi znaju kroz koju percepciju mladi gledaju na nezaštićeni seksualni odnos. Mi moramo od početka poticati mlade da je nezaštićeni odnos rizičan”, kaže gospođa Trbus.

Postoji jako puno pitanja ako se mlade djevojke ili parovi odluče za pobačaj. Može se pretpostaviti kako bolni postupci kojeg su doživjele žene mogu odgovoriti od pobačaja. Društvo je dužno osigurati da mlada žena ima pravo na potpuno slobodan izbor.

“Roditelji se ne snađu dobro u ovakvim situacijama. Mnogi od njih si predbacuju, pogotovo majke koje se pitaju gdje su pogriješile. Mi moramo od početka educirati mlade o rizicima nezaštićenog spolonog odnosa, ali ako vide da je nas odrasle stid, teško će nam se ponovno obratiti” objašnjava Trbus.

 

 


Komentari