DRAMA NA HRT-U ZBOG DORIS PINČIĆ! Kolege pobjesnili: Je li moguće da će ovoliko zarađivati?

FOTO: instagram

Kao grom iz vedra neba u medijskom prostoru odjeknula je vijest koja je jučer postala i službena. Popularna Zadranka, glumica i zaštitno lice RTL televizije posljednjih šest godina Doris Pinčić Rogoznica od 1. veljače počinje novu avanturu na HRT-u. Doris je bila najpoznatija po vođenju iznimno popularnog i gledanog showa Tri, dva, jedan kuhaj! i kao radijska voditeljica na Narodnom radiju na kojem je također donedavno radila.

No nije samo javnost ostala iznenađena tom činjenicom već i sami zaposlenici i novinari HRT-a, posebno oni iz  emisije “Dobro jutro Hrvatska” gdje bi Doris trebala uskočiti kao voditeljica. Vijest je zatekla i djelatnike redakcije emisije čija je glavna urednica Ana Milić, supruga doajena televizijskog novinarstva Gorana Milića, a izvršne urednice dugogodišnje novinarke Larisa Banek i Danijela Grgić. S tom novosti nisu čak bile upoznate ni snimateljske ekipe i svi suradnici koji rade na emisiji.  Za sve su saznali na internet stranici HRT-a koja je tu vijest objavila.

Kako se saznaje Zadranka neće biti stalni zaposlenik televizije, već će biti vanjski suradnik. Da nebi bilo zabune odnosno da pojasnimo,  to uopće nije toliko loše koliko bi se na prvi pogled činilo. Naime  honorarci su plaćeni po napravljenoj reportaži ili ako su pak voditelji – po emisiji. Cijena honorara za voditelje “Dobrog jutra”, kreću se od 800 do 1000 kuna po emisiji, ali se pretpostavlja  kako je Doris uspjela isposlovati i malo veću cifru od toga.

Naime uslijed odlaska jakih imena s HRT-a, a posljednje u nizu je ono Nevene Rendeli nagnalo je ljude koji vode brigu o progranu, prije svih Bruna Kovačevića glavnog urednika svih televizijskih programa i Marija Sedmaka, urednika programskog odjela Zabava da posegnu za novim već etabliranim licima u svijetu televizije kako bi još malo podigli gledanost i rejting samom HRT-u.

“Pregovori” s Pinčić Rogoznicom trajali su gotovo mjesec dana, a HRT se s njom dogovorio da će za početak biti voditeljica “Dobro jutro Hrvatska” i “Dore”, hrvatskog natjecanja za Pjesmu Eurovizije, koje će se održati 29. veljače u Opatiji.

Još jedna zanimljovost kaže da kultnu,. dugovječnu i izrazito gledanu jutarnju emisiju u ovom trenutku kao voditeljice dva puta tjedno vode Zlata Mück Sušec i Maja Ciglenečki koje su također vanjske suradnice, dok su Ljiljana Vinković i Ivana Vilović u stalnom radnom odnosu i gledateljima dobro jutro zažele jednom tjedno.

A upravo činjenicu da u “Dobro jutro Hrvatska” ulazi popularna zadarska glumica i voditeljica Doris Pinčić Rogoznica moglo bi značiti da gotovo sigurno na malim ekranima više nećemo gledati jednu od dosadašnjih voditeljica, najvjerojatnije one najiskusniije i stalne zaposlenice Ivanu Vilović i Ljiljanu Vinković.

Doris bi emisiju trebala voditi dva do tri puta tjedno. Ono što već neko vrijeme stalni zaposlenici zamjeraju vodstvu kuće je što uporno angažiraju vanjske suradnike koji mjesečno zarade dvostruku, pa i trostruko veću plaću od njih.

Prosječna plaća voditelja i novinara koji su u zgradi na Prisavlju ili na terenu svakog dana po osam sati iznosi oko pet tisuća kuna. Što je kad se sve zbroji i oduzme daleko manje od honorara vanjskih suradnika. A još jedna činjenica pomalo bode oči i izaziva kontroverze. Naime i mlada novinarka Ivana Debeljak koja je do nedavno i sama vodila emisiiju “Dobro jutro Hrvatska”, kao i onu popodnevnu “Dobar dan Hrvatska”( koja ima jednake ili slične kvalitete kao Doris Pinčić Rogoznica) dobila je također stalni radni odnos, no više ne se ne pojavljuje na malom ekranu. Njeno novo radno mjesto je postao odjel Novih medija, gdje je angažirana kao novinarka na portalu.

Nezadovoljnima unatoč HRT je pokazao da ima ozbiljne namjere s Doris i s njom računa u budućim angažmanima i u velikim projektima zabavnog programa. I sama Doris je posljednjih godina zapostavila svoju glumačku karijeru na uštrb one televizijske i voditeljske.


Komentari