Donosimo vam dobre i loše strane pomicanja sata

pixabay

Pomicanjem sata kazaljke jedan sat unatrag, odnosno s 3 sata ujutro na 2 sata, u nedjelju, 27. listopada, završava ljetno računanje vremena u ovoj godini, izvijestio je u ponedjeljak Državni zavod za mjeriteljstvo.

Ljetno računanje vremena prestaje u nedjelju rano ujutro sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019.,2020. i 2021. godini.

DOBRE STRANE:

Dulje večeri

Pomicanjem kazaljke se ne dobiva dulji dan, ono što se postiže time je da sunce kasnije izlazi i kasnije zalazi. Što znači da u proljeće dodajemo jedan sat prirodnog danjeg svijetla popodnevnim aktivnostima.

Oni koji su za računanje vremena kažu da dulje večeri motiviraju ljude da iziđu iz kuće. Dodatan sat danje svjetlosti se može koristiti za vanjske aktivnosti kao što su nogomet, košarka, trčanje itd. Računanje vremena može biti protuteža sjedilačkom načinu modernog života. Turistička industrija profitira od svjetlijih večeri. Dulji dan omogućuje više vremena turistima da otiđu u restorane, trgovinu ili druge evente, time potiču lokalnu ekonomiju.

Manje umjetnog svijetla

Jedan od ciljeva računanja vremena je uskladiti aktivnosti s danjim svjetlom tako da se smanj korištenje umjetnih izvora svjetla. Iako, računanje vremena ima manje smisla čim smo bliže ekvatoru gdje je razlika danjeg svijetla iznimno mala.

Svjetlije = Sigurnije

Sigurnost je dobar razlog za računanje vremena. Istraživanja su pokazala da se računanjem vermena smanjuje rizik prometnih nesreća za 13% za vrijeme sumraka i zore, te da rijeđe dolazi do pljačke.

LOŠE STRANE:

Slabija produktivnost

Teško je utvrditi kolektivni umor ljudi koji koriste računanje vremena, ali su istraživanja pokazala da produktivnost za vrijeme zime pada nakon prijelaza s proljetnog vremena.

Ne štedi energiju

Prije jednog stoljeća, računanje vremena je bilo korisno jer je značilo manje umjetnih izvora svjetla, i time pomoglo očuvanju ograničenih izvora energije. U modernom društvu, gdje koristimo računala, televiziju, klima uređaje koji koriste velike količine električne energije bez obzira da li je sunce na nebu ili ne. Količina energije koju uspijemo sačuvati računanjem vremena i gašenjem svjetla je zanemariva.

Može naštetiti ljudskom organizmu

Mijenjanje ritma spavanja, iako je riječ o samo jednom satu, može dovesti do ozbiljnih poremećaja. Nekima je biti umoran samo mala nelagoda, no za druge postoje ozbiljnije posljedice.

Istraživanja povezuju manjak sna s računanjem vremena, automobilske nesreće, ozlijede na radnom mjestu, samoubojstva i pobačaje.

Rani večernji mrak se povezuje uz depresiju i veći rizik od srčanog udara. Iako jedan dodatan sat sna koji se dobije pred kraj računanja vremena povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanog uzdara.


Komentari