‘DOMOLJUBLJE S PLASTIČNIM LAMPIONOM’ Bodrožić se obrušila na političare i novinare: Ovo nema veze s pijetetom, parazitiranje bez mozga i kičme

Danas obilježavamo trideset godina od pada Vukovara. Većina političara, sportaša, javnih osoba, građana daje počast žrtvama. Vukovar i Škabrnja tema su domaćih medija, koji se takmiče u objavi što osobnijeg i dramatičnijeg sadržaja. Na cijelu situaciju, osvrt na svojem Facebook profilu dala je nagrađivana spisateljica Ivana Bodrožić, koja je rođena u Vukovaru. Ivana se zapitala je kako je žrtvama proživljavati današnji dan, kako je nekome kada se njegovo postojanje svede na to da ga se percipira isključivo i samo kao, žrtvu rata.

‘Zamislite osobu koju su teško pretukli i silovali, u mirnodopsko vrijeme, neka to bude mlada djevojka, na primjer, koja je od nasilnika i ubojice uspjela pobjeći, jedva preživjevši traumu. Zamislite sad, idućih trideset godina, ona na svaku obljetnicu zločina sjeda za stol sa svojom obitelji, susjedima, sugrađanima i oni je potiču da im svake godine iznova i iznova prepričava detalje užasa. Sjedi tako pred kamerama, novinari postavljaju pitanja, zadižu joj majicu da vide ožiljke, ajde, sjetite se još kojeg strašnog detalja, kako vam je ono zabio nož, je li boljelo jako? Istovremeno, ispred njezine kuće postavljena je izložba s fotografijama zločinca, s opisom zločina, kako mu slučajno ne bi umaknula kad izađe, kako ne bi počela živjeti, kako joj ne bi palo napamet da je ona više od žrtve.

Čini li vam se to normalno? Čini li vam se to moralno? Iz kojeg onda razloga već trideset godina, a zadnjih desetak sve monstruoznije izvlačite tu jadnu djecu u kaputićima iz kolone? Odakle vam pravo da žrtve rata prisiljavate da jedni njihov identitet bude izgrađen oko traume koju su proživjeli, kako vam nije neugodno oduzimati im sve druge ljudske karakteristike i tjerati ih se da osjećaju kako je njihovo najveće životno postignuće bilo to što su pukim slučajem preživjeli pakao rata. To nikakve veze s pijetetom i suosjećajnošću nema, ali ima s najgorim političkim profiterstvom, medijskim parazitiranjem novinara koji bez mozga i kičme skupljaju sve strašnije i nikad otkrivene priče, i s onim dijelom društva koji svoj kičasti i isprazni osjećaj domoljublja upražnjava s plastičnim lampionima’; zapitala se Ivana.

 

 

Komentari