Dominacija Petra Graše: Kako je splitski pjevač postao apsolutni kralj zabavne glazbe

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Recentni rasprodani koncerti Petra Graše u Splitu i Zagrebu dali su nam odgovor na pitanje za milijun kuna – “Imamo li kralja zabavne glazbe u Hrvatskoj?” Popularnost splitskog glazbenika ne poznaje granice, a more fanova iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije prati ga u stopu, što na live nastupima, što na društvenim mrežama.

Međutim, ono što upada u oko je nevjerojatna dugovječnost Grašine karijere. Inače, Petar se već sa 16 godina probio na estradnu scenu, napisavši pjesmu ‘Boginja’ za Olivera Dragojevića, koju je potonji izveo na Dori 1995. godine. Oliver je s ‘Boginjom’ dogurao do 2. mjesta, ali su se svi pitali, pa tko je taj mali Grašo. Doduše, to prezime nije bilo nepoznato u javnosti, budući da je Petrov otac, Zoran, bivši košarkaš splitske Jugoplastike.

Godine 1996., Grašo je sa skladbom ‘Trebam nekoga’ najavio velike stvari. ‘Trebam nekoga’ osvojila je nagradu na ‘Zadar festu’, a pjesma je instant postala veliki hit. Mnogi su se pitali koliko može taj dugokosi, markantni Splićanin s hrapavim glasom.

Mjesec iznad oblaka, Utorak i Šporke riči

Zatim je za animirani film “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” napisao i otpjevao završnu pjesmu “Ljubav sve pozlati”, s kojom je osvojio i 1. mjesto nacionalne top ljestvice, a s ‘Idi’ je zauzeo drugo mjesto na ‘Dori’ 1997. godine. Iste godine, izlazi njegov prvi studijski album ‘Mjesec iznad oblaka’, koji je iznjedrio jedan od najvećih hitova u povijesti hrvatske glazbe, a to je ‘Volim i postojim’.

‘Godine prolaze nemam ništa s tim, volim i postojim’, svakodnevno se može čuti u kafićima, diskotekama, na radio stanicama.

Potom je uslijedio famozni ‘Utorak’ iz 1999. godine. Ako je ‘Mjesec iznad oblaka’ bio klasik, što tek reći za ovaj album koji sadrži : ‘Ko’ nam brani’, ’92’, ‘Ljubav jedne žene’, ‘Utorak’, ‘Lomi me’.

Nakon ‘Utorka’, 2003., Petar objavljuje ‘Šporke riči’, svoj treći album, a pjesme ‘Jedina’, ‘Vera od suvog zlata’ i ‘Sad te se samo rijetko sjetim’ ušle su u dušu zagriženih fanova.

Povlačenje sa scene

A onda, mrak!! Grašo nestaje sa scene, povlači se, kako hoćete. Pauza, koja je očito bila neminovna nakon godina intenzivnih turneja i promotivnih aktivnosti, trajala je skoro 11 godina, sve do 2014. godine.

Iako je u tom međuperiodu kratko surađivao s ocem njegovih najvećih hitova (a kasnije i puncem) Tončijem Huljićem na projektu ‘Madre Badessa’, Grašin pravi povratak na scenu dogodio se s pjesmom ‘Uvik isti’, s kojom je osvojio nagradu na Splitskom Festivalu. Publika je bila u ekstazi ‘uskrsnućem’ Petra, koji je ponovno odlučio ‘dati gas’ u, naoko zamrloj karijeri.

Pjesmama ‘Moje zlato’, ‘Voli me’, ‘Ne znan za se’, ‘Srce za vodiča’, ‘Ako te pitaju’, ‘Jel ti reka ko’ zagospodario je radijskim ljestvicama. Opet. A bome, ni YouTube nije ostao imun. ‘Ako te pitaju’ broji preko 60 milijuna pregleda, a ako znamo da živimo u eri ‘trepera’, ‘Jala i Buba’, onda znamo kakav je to ustvari uspjeh.

Narativ pjesama

Kada smo se već potrudili podijeliti Grašinu karijeru na dva dijela, onda se da zaključiti sljedeće. Grašo je do 2003. bio pjevač ‘slomljenog srca’! Do tada, u tekstovima njegovih pjesama dominirali su tekstovi poput ‘sve dok živim i dok imam glas ja plakat ću zbog nas’, ‘čudni ljudi žive tu, sve što vole razapnu’, ‘nisam se smijao, ne pamtim od kad’.

U prethodnom desetljeću, ‘to ljubav je što se rijetko viđa i to je naša priča’, ‘ko će nego ja moje zlato ljubit’, ‘triba nam malo da se volit znamo’, stihovi su u kojima se glorificira ljubav, a tisuće i tisuće parove su za svoj prvi ples baš odabrali te pjesme.

E sad, kojeg Grašu više volite?

Grašu slomljenog srca začinjenog s ‘Volim i postojim’, ‘Ko nam brani’ i ‘Nevistom’ ili ovog novog, ‘zaljubljenog’ Grašu?


Komentari