Dodjela Oscara: Najbolji film ‘Oblik vode’, najbolji glumci Gary Oldman i Frances McDormand

newyorker.com

Engleskom glumcu Garyju Oldmanu ovo je prvi Oscar, nakon nominacije 2012. za ulogu u špijunskom filmu “Dečko, dama, kralj, špijun”. 

Film Guillerma del Tora “Oblik vode”, koji je imao najveći broj nominacija za Oscara, ukupno trinaest, proglašen je najboljim filmom 90. dodjele nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Fantastična drama o nijemoj čistačici zaposlenoj u laboratoriju koja se zaljubi u neobično riječno biće, osvojio je ukupno četiri Oscara – uz onaj za najbolji film i najbolju režiju, prestižnu nagradu film je osvojio i nagrade za scenografiju i originalnu glazbu.

Smješten u šezdesete godine taj dijelom znanstveno-fantastični, a dijelom ljubavni film Guillermu del Toru već je donio Zlatnoga lava u Veneciji i Zlatni globus za najbolju režiju, kao i nagrade društava hollywoodskih redatelja i producenata.

“Dok sam bio mali i živio u Meksiku, bio sam veliki obožavatelj stranih filmova poput ET-a, a prije nekoliko tjedana Steven Spielberg je rekao: ‘Ako se nađete ovdje, ako se nađete na pozornici, sjetite se da ste dio ovoga nasljeđa, da ste dio svijeta redatelja i budite ponosni na to’. I ja sam ponosan, jako sam ponosan”, rekao je Guillermo del Toro primajući zlatni kipić na pozornici Dolby Theatrea gdje su dodijeljene nagrade.

Živimo u doba, dodao je, “kada vam ponavljaju da se morati bojati drugoga, da su drugi vaši neprijatelji i da to uzrokuje vaše probleme; naprotiv, drugi je rješenje vaših problema, drugi je ono što ostaje, on pokazuje put”. Film poručuje “prigrli drugoga”, rekao je redatelj, kako prenosi AFP.

Uz “Oblik vode” u kategoriji najboljega filma bili su nominirani i “Skrivena ljubav”, “Prijelomni čas”, “Dunkirk”, “Bježi!”, “Lady Bird”, “Fantomska nit”, “Novine” i “Tri plakata izvan grada”.

Prema očekivanjima, Oscare za najbolje glavne uloge osvojili su Gary Oldman za ulogu u “Prijelomnom času” i Frances McDormand za ulogu u “Tri plakata izvan grada”. Najboljim sporednim glumcima proglašeni su Sam Rockwell (Tri plakata izvan grada) i Allison Janney (Ja, Tonya).

Nagradu za najbolji adaptirani scenarij dobila je “Skrivena ljubav”, a za originalni film “Bježi!”, a čileanski film “Fantastična žena” najbolji je film na stranom jeziku.

Ratna drama Christophera Nolana “Dunkirk” od osam nominacija, Oscara je osvojila u tri kategorije: za zvuk, montažu zvuka i montažu.

(Hina)


Komentari