Djevojčica s transplantiranim srcem u strahu, prvi je potres doživjela u Zagrebu, a drugi u Petrinji

Foto: Profimedia/Ilustracija

Malena Rita Knežević (6) prvi je razorni potres doživjela u Zagrebu, a drugi kod kuće u Petrinji. Djevojčica koja je bila prvo dijete u Hrvatskoj koje je dobilo umjetno srce dok je čekala transplantaciju, traumatizirana je potresima i ne želi se vraćati kući.

S obitelji je nakon potresa u Petrinji smještena u Pakrac, a danas je u Zagrebu gdje im je poznanica ustupila stan.

Inače, Riti je transplantirano srce devetogodišnjeg donora iz Beča, a prolazila je kroz teško razdoblje jer je njezino tijelo počelo odbacivati transplantirani organ. Rita je danas podložna infekcijama jer nema vlastiti imunološki sustav te prima imunosupresivnu terapiju.

“U trenutku potresa osjetili smo strašnu tutnjavu, počelo je tresti i bacati nas po zidovima. Inventar je uništen, a Ritu baš nitko ne može natjerati u stan. Brat Petar (4) i sestra Nikol (3) su mlađi pa nisu ništa osjetili, ali su jako zbunjeni. Ritu je strah još od zagrebačkog potresa kojeg je dočekala u KBC-u Rebro”, ispričala je Ritina majka Dora Knežević za 24sata.

Dina se nada povratku u Petrinju gdje bi Rita trebala krenuti u osnovnu školu.

“Moramo se vratiti u normalu. Rita od jeseni kreće u prvi razred. Trenutno pohađa malu školu, dolazi joj učiteljica dva puta tjedno, a ostatak tjedna sam joj ja mentorica i učiteljica. Jako joj fali kolektiv i shvatila sam da je ne mogu držati pod staklenim zvonom. Moramo se vratiti u normalu. Rita od jeseni kreće u prvi razred. Trenutno pohađa malu školu, dolazi joj učiteljica dva puta tjedno, a ostatak tjedna sam joj ja mentorica i učiteljica. Jako joj fali kolektiv i shvatila sam da je ne mogu držati pod staklenim zvonom”, zaključuje majka.


Komentari