Danijela za Zagreb.info: Divim se ženama koje rade u trgovini, praznicima, do kasno, uvijek nasmijane, a nitko ih ne pita kako im je zaista

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Povodom velikog koncerta kojeg će održati za Dan žena u Lisinskom, razgovarali smo sa splitskom pjevačicom Danijelom Martinović. Prisjetila se početaka svoje karijere, odala nam kako se u njezinoj obitelji obilježavao Dan žena i kakvim je ženama okružena. Ispričala nam je i detalje svojeg novog posla te odala čime se vodi kroz život.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danijela Martinović (@danijelamartinovicofficial)

Što publika može očekivati na vašem koncertu u Lisinskom? Hoće li gostovati netko od vaših kolega?

Lisinski i ja kao da smo suđeni jedan drugome, nekako, sve me njemu vuče još od 1998. godine kada sam prvi put imala svoja dva uzastopna rasprodana samostalna koncerta. Svaki koncert jedna je posebna priča koju želim ispričati i trudim se oko apsolutno svakog detalja. Nikada nisam pristupila koncertu na način, idem ovo odraditi. Mjesecima se budim i idem spavati s mislima o koncertu, a najčešće se dogodi da najbolje ideje dobijem u snu.
Imam nekoliko predivnih iznenađenja na ovom koncertu uključujući i goste… donijet ćemo Proljeće u Lisinski u svakom smislu te riječi.

Koncertom obilježavate 30 godina karijere, kada se osvrnete, što prvo vidite? Ima li nešto što bi mijenjali?

Jednostavno se posložilo tako, sve su se zvijezde poklopile. Zar to nije divno? Koncert 8.3. 2022. godine najava je zaista mnogo divnih stvari na kojima trenutno radim i prvi u koncertom nizu koji imam plan održati diljem regije, ali koncerata “Otvoreno srce “koji su velike bajke u malom i baš na ovom prvom proslaviti ću 30 godina na sceni, nadam se velikoj torti da publika i ja zajedno puhnemo dah zahvalnosti u naših 30 svjećica koje simboliziraju naših 30 divnih zajedničkih godina.

Što bi Danijela danas rekla onoj Danijeli s početka karijere?

Hmmmm možda; samo budi to što jesi i vjeruj svome srcu koje usred Zime dobro zna da dolazi Proljeće i mada će izgledati potpuno šašavo i nerazumno pusti mu se unaprijed veseli i raduje dok je sve promrzlo, jer srce vidi Proljeće i onda dok ga nitko ni ne naslućuje.

Koliko vam znači Dan žena? Je li se taj blagdan oduvijek obilježavao u vašoj obitelji? Kako ga vi obilježavate?

Dan Žena pamtim kao dijete u osnovnoj školi gdje smo svojim mamama na listu papira crtali poklon, a onda bi joj ga uručila pjevajući joj pjesmicu; za osmi Mart za majčin dan procvjetao bijeli jorgovan… taj dan mislili smo najviše na svoje majke. Kroz vrijeme se mnogo toga promijenilo i čini mi se da je zbog najmanje marketinške isplativosti ovaj dan pao na listi bitnih datuma, a meni se čini da je jako važno da ženama koje nas okružuju posvetimo makar jedan dan, dan u kojem ćemo ih uzdignuti, reći im hvala ti što si to što jesi, hvala ti za sve što si donijela u moj život bakama, mamama, sestrama, prijateljicama ili pak ženama koje nas na bilo koji način inspiriraju, potiču, motiviraju. Osim divnih žena koje imam pokraj sebe, divim se ženama koje rade u trgovini preko puta mene, rade i praznicima i običnim danima do u kasne noćne sate uvijek nasmijane, dobre volje a nitko ih ne pita kako im je zaista. One nose stvarne poruke hrabre Žene.

Koliko se, po vama, žene međusobno pomažu, a koliko si odmažu? Jesu li žene ženama najstroži kritičari?

Ja mogu pričati samo o svojem iskustvu a ono je da sam okružena Ženama koje su nevjerojatne. Od prvog razreda srednje škole prati me moja najbolja prijateljica Doris Karamatić. Cijeli život uzajamno smo se hrabrile, poticale, tješile i rasle.

Imate i novi posao, skriven iza predivne baršunaste kutije citata, sakupljenih iz vaše poezije. Kako ste krenuli sa sakupljanjem citata?

Ideja o kutiji sa citatima došla je spontano nakon što sam počela dobivati poruke, mailove, fotografije na kojima su ljudi ispisivali moje citate po zidovima, prozorima, kao posvetu na knjigama… bila sam presretna jer meni su citati oduvijek jako bitni. To su mali biserići koji te podsjete ako se zaboraviš i zalutaš u vrtlogu bunila vremena u kojem jesmo. Upravo zato s kreativnim timom iz Fraverapro foto na čelu s Davorom Plavcem dizajnirana je baršunasta kutija s 15 mojih citata.

Što vam znače citati kao poruke života?

Jednostavno obožavam citate, neke povremeno zamijenim, a neki su na mom zidu već godinama. Na samom ulazu u moj stan, čim se otvore vrata svaku osobu koja uđe prvo dočeka molitva – citat; Bože, blagoslovi onoga koji ulazi u ovaj dom, zaštiti i sačuvaj onoga koji iz njega izlazi i daj mir onome koji u njemu ostaje.

Jeste li primijetili da vam život šalje točno one poruke koje vam u tom trenutku trebaju?

Život je savršeno precizan, jedino Život ne može ni uraniti ni zakasniti samo što mi neke poruke razumijemo tek s vremenskim odmakom, onda kada preko ramena pogledamo u put koji smo otkoračali.

 Zbog čega se nekada odvojimo od sebe i od istine i prestanemo slijediti znakove?

To je vrlo osobno pitanje i ne može se generalizirati jer ovisi o mnogo čimbenika. Živimo u vrlo intenzivnom vremenu i svatko za sebe treba pronaći svoje razloge.

Kako da se, kada se izgubimo, vratimo niti koja nas vodi?

Potrebno je izmaknuti se iz buke kojom smo okruženi i potražiti unutrašnju tišinu, tu su, u svakom od nas svi naši odgovori.

Koji je citat koji vam je u zadnje vrijeme itekako pomogao?

Pokušaj biti duga u nečijem oblaku, Maya Angelou.


Komentari