DANAS BI SLAVIO 99. ROĐENDAN Legendarni Ivo Robić, unatoč svjetskoj slavi, ostao je skroman čovjek koji je volio samo jednu ženu

Foto: Wikipedia/Screenshot

Na današnji dan, 28. siječnja 1923. godine rođen je legendarni glazbenik Ivo Robić. Da je živ, Ivo bi danas slavio 99. rođendan, a iako ga je glazba oblikovala u svjetski priznatog izvođača, kao dijete maštao je o karijeri nogometaša. Rođen je u Garešnici, maturirao je u Bjelovaru, a potom u Zagrebu upisao Pravni fakultet koji je financirao novcem zarađenim od – sviranja. Naime, za vrijeme NDH 1943. godine prijavio se na natjecanje, odnosno audiciju s pjesmo ‘Sniježi’ u radijskoj emisiji ‘Svako jutro veselo’. Naravno, Robić je pobijedio i počeo uživo nastupati.

Za vrijeme rata upoznao je suprugu Martu Goleš, a kao mlađi pjevač mobiliziran je u Prosvjetničku bojnu Ministarstva oružanih snaga NDH pa je morao nastupati u radijskim emisijama minimalno dva puta dnevno. Nakon Drugog svjetskog rata, 1946. godine vjenčao se s Martom te su zajedno živjeli u Ičićima kod Opatije. Njihov brak trajao je više od 50 godina.

Kada je riječ o njegovoj karijeri 1949. godine snimio je prvu ploču za tadašnji Jugoton i nastupao u hotelu Kvarner u Opatiji. Na Festivalu zabavne glazbe u Zagrebu 1953. godine pobijedio je s pjesmom ‘Ta tvoja ruka mala’ i to je prva pobjednička pjesma u povijesti hrvatskih festivala. Pet godina nakon ovog festivala ponovno pobjeđuje s kultnom pjesmom ‘Moja mala djevojčica’, koja je poznatija kako ‘Tata, kupi mi auto’ u izvedbi s pokojnom Zdenkom Vučković. Zagrebačku festivalsku publiku posebno je osvojio 1964. godine s pjesmom ‘Golubovi’, te ponovno 1965. godine otpjevavši pjesmu Marija Bogliunija posvećenu Zagrebu, ‘Zbog čega te volim’, koja je premoćno pobijedila.

Iako je dosegao svjetsku slavu, između ostalog i komponirajući pjesmu Franka Sinatre ‘Strangers in the night’, Robić je bio iznimno prizeman i skroman čovjek. Marta i on nisu imali djece. Ona mu nije bila samo supruga već i menadžerica. Legendarni i zapamćeni Robić preminuo je 9. ožujka 2000. godine te će uskoro biti 22 godine od kad ga nema.

Komentari