DANAS BI SLAVIO 77. ROĐENDAN: Legendarnog hrvatskog glumca obožavale su generacije, a on je svoj obol dao i u Domovinskom ratu

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Na današnji dan, 3. veljače 1946. rođen je jedan od najvećih hrvatskih glumaca, Žarko Potočnjak. Nažalost ovaj velikan kazališne i televizijske glume preminuo je 21. listopada 2021. ostavivši iza sebe neizbrisiv trag u brojnim ulogama, ali i svojim privatnim životom.

Malo je poznato kako je Potočnjak prvo upisao Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu jer je ljeta provodio kod djeda u Šibeniku gdje se upoznao sa brodogradnjom.

No, na trećoj se godini predomislio te je upisao Akademiju dramske umjetnosti koju je završio 1972.

Foto: Bruno Konjevic/Cropix

Već je za vrijeme studija gradio prepoznatljiv stil zbog kojeg je bio vrlo lako pamtljiv. Često je nosio crne rukavice s prstenjem te je živio boemskim načinom života.

U bračnu luku je uplovio s glumicom Asjom Jovanović 1983. i s njom ima kćer Mirnu. Par se razveo 2002., a deset godina kasnije Potočnjak je obznanio svoju vezu s 15 godina mlađom Višnjom Pešić. Iako javno nije iznosio detalje iz svog privatnog života, 2019. je saznao da se bori s opakom bolešću te je tom prilikom rekao kako mu je Višnja velika podrška i da ne zna kako bi bez nje.

Foto: Marko Miscevic / CROPIX

Naime, Žarko je prvi pacijent koji je prije 20 godina izliječen od karcinoma pluća u Klinici za plućne bolesti Jordanovac. 2019. se ponovno suočio s bolešću, no ovoga je puta bila riječ o kronično opstruktivnoj bolesti pluća, odnosno bolovao je od kroničnog bronhitisa. U konačnici to ga je dovelo i do umirovljenja 2021.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

U bogatoj karijeri je snimio 25 igranih filmova od kojih je u deset imao glavnu ulogu. Iza njega je oko 150 kazališnih premijera i 30 televizijskih serija. Zasigurno, najupečatljivije uloge je ostvario u ‘Lažeš Melita’, ‘Inspektor Vinko’, ‘Putovanje u Vučjak’, ‘Nad lipom 35’, ‘Crno-bijeli svijet’ i brojne druge. Osim bogate karijere, Potočnjak iza sebe ima brojne nagrade za životno djelo.

Mjesecima bio na ratištu

Za vrijeme Domovinskog rata Žarko Potočnjak je proveo 14 mjeseci na ratištu kao član 106. osječke brigade, bio je u protuzrakoplovnoj obrani te član umjetničke brigade, a jedno je vrijeme proveo i s Tigrovima.

Kasnije je govorio kako su mu nakon rata spas bile predstave jer je zahvaljujući ulogama potisnuo crne misli.

 

 


Komentari