Danas bi slavio 55. rođendan: Prisjetimo se legendarnog Dina Dvornika

FOTO: nvsc.wikia.com

Na današnji dan prije 55 rođen je jedan od najlegendarnijih hrvatskih glazbenik, ‘kralj funka’ Dino Dvornik. Iako nas je prije 11 godina prerano napustio, sjećanje na Dina još živi i njegovi hitovi još se često mogu čuti u klubovima i kafićima diljem Hrvatske, ali i u regiji.

Dino se rodio 20. kolovoza 1964. u Splitu. Još kao dječak pojavio se na televizijskim ekranima s bratom Deanom u seriji “Naše malo misto”. Tu ih je naravno doveo otac Boris, jedan od najvećih hrvatskih glumaca svih vremena, koji je u seriji glumio legendarnog Roka Prča. Boris je preminuo u ožujku 2008. godine, samo 6 mjeseci prije svog sina.

“Mogu reći jednu stvar, moj otac je imao stvarno dobar život i on je odlučija kad će umrit, a kad neće. To ti ja garantiram, majke mi. On je tu odlučija da je dosta sranja”, rekao je Dino u svom posljednjem intervjuu, dva mjeseca prije smrti.

FOTO: Privatni album

Svoj prvi put u glazbene vode Dino je imao s bratom Deanom, s kojim je formirao grupu Kineski zid, nazvanu po kompleksu zgrada na splitskom Spinutu u kojem su odrasli. Izdali su jedan album koji nije izazvao preveliku pompu, no definirao je glazbeni stil koji će Dino ubrzo odvesti do vrhunca.

Dino na pozadini albuma ‘Kineski zid’
FOTO: Njuškalo

Dino je već od samih početaka imao svoju viziju glazbe, ali je tada bio neshvaćen od diskografskih kuća. Bio je vrlo ustrajan i tokom sljedećih pet godina bavi se instrumentalnom glazbom, skladanjem i jedno vrijeme boravi u Londonu. Svoja prva djela Dino je snimao kod Nenada Vilovića, koji mu je ustupio svoj glazbeni studio. U to vrijeme s njim su u studiju radili Goran Kralj, Dragan Lukić Luky i Zlatan Stipišić – Gibonni.

Nakon što se pjesmom “Tebi pripadam” proslavio na Zagrebačkom festivalu 1988. godine, Dinu su se otvorila vrata diskografskih kuća.

Već iduće godine preko Jugotona objavljuje svoj prvi album Dino Dvornik, na kojemu je Dino radio glazbu, aranžmane, produkciju, svirao klavijature i udaraljke, dok je tekstove napisao Goran Kralj i Zlatan Stipišić – Gibonni. Teško je naći pjesmu s tog albuma koja nije bila hit i mnogi ga dan danas smatraju jednim od najboljih hrvatskih glazbenih albuma svih vremena.

FOTO: Discogs

Iako je izdao još mnogo hitova, Dino je teško ponovio uspjeh debitantske ploče i taj pritisak doveo ga je do teške depresije koja je rezultirala ovisnošću o drogama.

Ipak, 1995. godine vraća se u sam vrh hrvatske glazbene scene, objavivši hit Afrika, na kojemu se uz naslovnu skladbu nalazi i pjesma “Žigolo”. “Afrika” je nadišla i granice Hrvatske te je postala prvi hrvatski videospot koji se vrtio i na MTV-u.

Dino se kroz karijeru odmaknuo od funk korijena i njegova glazba od sredine 90-ih više je pripadača euro-dance stilu. Ipak, na svom posljednjem albumu, Pandorina kutija, vratio se svom izvornom stilu, što su njegovi fanovi dočekali s oduševljenjem.

Planirano je da album izađe u listopadu ili studenome i Dino je od njega mnogo očekivao, međutim iznenadna smrt, spriječila je da doživi njegovo objavljivanje. Album Pandorina kutija je 2009. godine nagrađen s četiri Porina, a te je godine Dinu Dvorniku posmrtno dodijeljen i Porin za životno djelo.

Dino se 1989. godine oženio za Danijelu Kuljiš s kojom je godinu dana kasnije dobio kćerku Ellu, danas poznatu influencericu. Od 2006. do 2008. godine obitelj Dvornik bila je tema reality showa ‘Dvornikovi’, po uzoru na britanske Osbourneove.

FOTO: Instagram – elladvornik

Iako nikada nije krio svoju ljubav prema rodnom Splitu i Dalmaciji te im posvetio i nekoliko pjesama, Dino se 1989. godine, na savjet oca Borisa, preselio u Zagreb iz profesionalnih razloga.

Godine 1996. nakon velikog uspjeha s “Afrikom” Dino otvara jedan od najvećih noćnih klubova u Hrvatskoj, “Libido”, u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu. Klub je radio skoro cijeli dan te su DJ-evi puštali cijeli dan najmoderniju elektronsku glazbu na svijetu. Klub se zatvara nakon jedne uspješne sezone zbog problema s velikom bukom koju je klub stvarao.

Njegov veliki rad i težnja za perfekcijom utjecali su i na njegovo zdravlje. Nikad nije krio svoje probleme s ovisnošću s kojima se dugo borio i koji su ga na kraju i odveli u smrt. Naime, kako je poznato, njegovu smrt izazvao je smrtonosni koktel tableta za smirenje, antidepresiva i tableta protiv bolova. Preminuo je u Zagrebu 7. rujna 2008. godine i pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoj. Danas bi napunio 55 godina.

U karijeri je izdao 7 albuma zbog kojih je osvojio 11 Porina, a 2009. godine posthumno mu je dodijeljen i Porin za životno djelo.

Velikoga splitskoga glazbenika prisjetila se i njegova najbliža obitelj, supruga Danijela i kći Ella, koju su ostavile poruke i slike na društvenim mrežama.

 

View this post on Instagram

 

20.08 ? ?

A post shared by Ella Dvornik (@elladvornik) on


Komentari