DALIBOR PETKO U SREDIŠTU SKANDALA! Svjetski poznat dvojac žestoko ga proziva: ‘To je tako sirovo, a on se hvali na Instagramu’

Photo: Marin Tironi/Pixsell

Lik i djelo voditelja i zabavljača Dalibora Petka osvanuli su na Instagram profilu “Diet Prada” kojeg prati 2.7 milijuna korisnika ove mreže. Naime, voditelji profila napali su koncept popularnog TV showa Tvoje lice zvuči poznato zbog korištenja blackfacea u imitacijama zvijezda. U kolažu koji su objavili primjeri su iz mnogih zemalja gdje se emitira zabavna emisija, a na tapeti je i hrvatska inačica, točnije Petko u ulozi Beyonce.

“U All Stars sezoni hrvatskog showa Tvoje lice zvuči poznato hrvatski glumac Dalibor Petko nosio je kožu i mrežaste najlonke kako bi imitirao Beyonce u sirovoj parodiji, koju je objavio barem šest puta na svom Instagram profilu”, napisali su pored fotografije, pogrešno nazvavši voditelja glumcem.

Napomenuli su i kako je talijanski RAI ranije ovog tjedna zabranio blackface, pa je, navode, “bilo puno komentara zašto i ostale medijske kuće nisu”.

“Popularni show Tale e Quale na RAI1, u kojem slavne osobe glume druge zvijezde, ponekad koristeći blackface, zapravo je jedan od gotovo 50 međunarodnih verzija španjolskog Tu Cara Me Suena (Tvoje lice zvuči poznato) koji traje od 2011. godine.

RAI zabranio prvi

Zvijezde tvrde da se time trude postići realnu sličnost, ali gledanje isječaka tih emisija pokazuje da je u mnogim imitacijama ubačen i aspekt komedije i ruganja. Čak se primjenjuje i protetika, ali uglavnom zbog rasne karikaturalizacije. Čak i u emisijama koje su obećale da će prestati koristiti tamnu šminku, afro perike i dalje su u širokoj upotrebi”, napisali su u opisu pa dodali:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diet Prada ™ (@diet_prada)

“Odluku RAI-a da zabrani blackface mnogi su proslavili kao korak prema pravednijoj budućnosti. Nadajmo se da će i ove druge mreže preispitati svoju praksu”, zaključak je objave koju je lajkalo skoro 30.000 ljudi”, zaključuju bloggeri Tony Liu te Lindsey Schuyler koji stoje iza stranice. Dvojac je aktivan u pokretima #MeToo i Black Lives Matter, a zbog jedne prozivke “pobrali su” tužbu poznatog brenda Dolce & Gabbana.

Mišljenja javnosti su podijeljena 

Inače, izraz blackface datira još iz 19. stoljeća kada su bijeli glumci lice bojali u crno, kako bi glumili crne likove na pozornici. Tada su pripadnici ove rase najčešće bili prikazivani kao glupi, lijeni i lakovjerni.

Mišljenja javnosti o ovom problemu su podijeljena, a s Nove TV su nakon pritužbi poručili kako je show “baziran  na transformaciji natjecatelja u poznate osobe svjetske i domaće glazbene scene, koje su u odabiru tretirane jednako – neovisno o spolu, dobi, boji kože i nacionalnosti”.

“Kandidati najgledanijeg zabavnog showa, Tvoje lice zvuči poznato, imaju za cilj što vjernije se transformirati u izvođača kojeg imitiraju – prema izgledu, vokalu, pokretima i mimici”, objasnili su u više navrata.


Komentari