“Čudesne zvijeri: Grindelwaldova zlodjela” ili zašto je Voldemort histerična baba

Foto: YouTube/ Warner Bros.

Prošlo je dosta godina od kako sam nestrpljivo čekao pred bivšim Algoritmom da kupim posljednju knjigu u serijalu o Harryju Potteru, dječaku koji je preživio. Stajanje u redu bila je mala “cijena” koju sam trebao platiti kako bi pročitao za mene do tada najmračniju priču smještenu u zamišljeni svijet J.K. Rowling.

Filmovi “Harry Potter i Darovi smrti”, prvi i drugi dio, bili su dobra ekranizacija knjige. Savršeno su bili izmiješani misterij, mračna priča i likovi koje smo zavoljeli kroz serijal. Iako se J.K. Rowling godinama nakon ispričavala za smrt pojedinih likova, osobno smatram kako je to doprinijelo dubini serijala.

Za sve ljubitelje Harryja Pottera bio je pravi “šok” kada je najavljeno kako će se snimati serijal filmova “Fantastične zvijeri i gdje ih pronaći” jer su filmovi bili bazirani na knjizi od 30 stranica koja opisuje zvijeri iz magičnog svijeta.

No, ono što mi se sviđa kod prvog filma o “Fantastičnim zvijerima” što je povijest čarobnjačkog svijeta ispričana kao pozadina “marketinškog trika”, a to su upravo zvijeri.

I u ovom nastavku pratimo simpatičnog i povučenog Newta Scamandera koji pokušava spriječiti Grindelwalda (Johnny Deep) da krene u “križarski pohod” protiv bezjaka i zavlada svijetom. Na taj zadatak ga pošalje nitko drugi nego Albus Dumbledore (Jude Law). Vraćaju se likovi Queenie (Alison Sudol), Tine (Katherine Waterston) i Jacob (Dan Fogler).

Jude Law uspio je “skinuti” Dumbledorea kojeg smo svi zavoljeli u knjizi, a zatim u filmu. Toplina i mudrost su dvije riječi koje se vežu za ovaj lik kroz serijal, a Law je samo dodao emocionalnu komponentu liku. U ovom nastavku saznajemo kakva je bila priroda odnosa Grindelwalda i Albusa, te što to sprječava buduće ravnatelja škole za vještičarenje Hogwarts da ubije svojeg bivšeg najboljeg prijatelja.

Johnny Deep je opet potvrdio da je izvrstan glumac. Problem s likom Grindelwalda je taj što se on malo spominje, tako da su čitatelji originalnog serijala saznali da se smatra kako je on bolji čarobnjak od samog Lorda Voldemorta. Deep je svojom interpretacijom to i potvrdio, lik je jednostavno dominirao filmskim platnom u scenama u kojima se pojavljivao. Kada bi radili razlike između njega i Voldemorta, prva je mogućnost manipulacije. Grindelwald ima šarm i slatkorječiv je, te se dobiva dojam da iako želi porobiti bezjake, on to radi iz puke brige i ljubavi prema njima. Voldemort ih je iskreno mrzio, a otvorena ambicija mu je zavladati svijetom čarobnjaka (što je kod Grindelwalda prikriveno). Isto tako, Grindelwald se iskreno “brine” o društvenom i emocionalnom stanju u kojem se nalaze njegovi kolege čarobnjaci i vještice, tako da zna kako manipulirati njima. Lord Voldemort se kroz filmove u kojima se pojavljivao najčešće derao ili vrištao na Harryja Pottera ili svoje sljedbenike, to je nešto što negativac ovog filma ne radi. On je miran, ugodan, topao i otrovan.

Film ima u nekim trenucima “deus ex machina” trenutke, ali oni čak niti ne smetaju toliko u doživljaju filma.

Smatram kako je ovaj nastavak bolji od svojeg prethodnika “Fantastične zvijeri i gdje ih pronaći”, iako ima manje zvijeri i više akcije, te će svaki “Potterhead” moći povezati ovaj nastavak s pričom o Harryju Potteru. Isto tako, ako ste mogućnosti pogledajte ovaj film u 3D verziji jer tada di izražaja dolazi vizualna komponenta filma.


Komentari