‘CRY IT OUT METODA’ JE POPULARNA: Postavlja se pitanje je li u redu pustiti bebu da neko vrijeme plače?

www.publicdomainpictures.net

‘Cry it out’ metoda je nova metoda u kojoj se beba pušta da plače dok jednostavno ne prestane, a sve je popularnija među roditeljima. Ova metoda je jedna od najkontroverznijih metoda uspavljivanja beba, prenosi žena.hr

Iako izaziva razne polemike i zgražanje među roditeljima, postavlja se pitanje koliko je zapravo zdrava? Jedna studija tvrdi da je povremeno puštanje bebe da sama plače po sebi zapravo korisno i nije tako zastrašujuće.

Naime, postoje mnoge varijacije ove metode, ali daleko najpoznatija od svih je je Ferberova metoda. Ona znači stalno provjeravanje i umirivanje bebe u određenim vremenskim intervalima sve dok se beba ne nauči da sama zaspe.

Dok je većini roditelja teško uopće pomisliti da puste bebu da plače, pa ne mogu izdržati da ne odjure do krevetića, postoje i oni koji prakticiraju ovu metodu vrlo uspješno.

Pixabay

Evo nekoliko razloga zašto ‘cry it out’ metoda može biti učinkovita.

Nema negativnih učinaka 

Studija objavljena u The Journal of Child Psychology and Psychiatry pokazala je da ostavljanje beba da plaču nema negativnih posljedica, jer tijekom eksperimenta nisu pronađeni nikakvi učinci ponašanja na razvoj dojenčadi

Bebe spavaju bolje
Studija je otkrila da bebe koje su ostavljene da plaču noću pokazuju bolje obrasce sna. U eksperimentu su bebe bile podijeljene u dvije skupine: skupinu beba koje su ostavljene da plaču neko vrijeme i onu skupinu gdje su roditelji istog trenutka krenuli tješiti i smirivati dijete. Kako se pokazalo, bebe iz prve skupine probudile su se manje puta tijekom noći i općenito brže zaspale.

Bebe razvijaju samokontrolu
Ako ne reagiraš odmah na bebin plač, možeš ju naučiti da se smiri sama. Dieter Wolke, profesor koji je vodio prvo istraživanje, savjetuje roditeljima da ne ustaju na prvi bebin plač. Kaže kako je novorođenim bebama potrebno neko vrijeme da se same nauče smiriti.

Uče kako se same smiriti
Ponekad je beba toliko pretjerano stimulirana da je najbolji način da se oslobodi viška energije pustiti je da se isplače. Osim toga, ovo je jedini način da dijete nauči prijeći iz budnog stanja u stanje sna. Bebe vježbaju sposobnosti umirivanja sebe i to rade vrlo brzo.

Proživljavaju manje ispada bijesa
Budući da ‘cry it out’ metoda zahtijeva od djeteta da se umiri bez vanjske pomoći, vjerojatno će u jasličkoj i vrtićkoj dobi imati rjeđe ispade bijesa. Osjećat će se smirenije tijekom dana, a vrijeme za spavanje više neće biti teško.

Uče spavati same
Nakon što su neko vrijeme vježbale samosmirivanje, djeca nemaju poteškoća s ponovnim uspavljivanjem kada se probude tijekom noći. Nakon što se nauče same smiriti, nemaju potrebu za maženjem, ljuljanjem i slično.


Komentari