Posjetitelji hrvatskih portala sve su glasniji u izražavanju nezadovoljstva temama koje se na njima najčešće obrađuju.

Naime, skandali, seks i šokantni naslovi mogu se uočiti posvuda, u pravilu bez obzira na profil i veličinu pojedinih internetskih portala.

Sveprisutnost seksi tema, skandala i žutila

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Za vas smo stoga odlučili provesti analizu jutarnjih sadržaja na četiri veća hrvatska portala. Cilj analize jest ustanoviti koliko se doista senzacionalističkih i populističkih vijesti baca pred čitatelje, a i ponuditi jedno od mogućih objašnjenja zašto taj trend u novinarstvu uzima sve više maha.

U našoj analizi ciljano smo izabrali neke od najposjećenijih hrvatskih portala, od kojih većinu prati reputacija stručnosti i profesionalnosti. Drugim riječima, analizirali smo sadržaj portala za koje bi se očekivalo da čitateljima serviraju ozbiljnije sadržaje, a ne portale koji se isključivo bave “žutim tiskom”.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Obuhvatili smo jutarnji udarni sadržaj na četiri velika hrvatska portala. Pod udarnim sadržajem ovdje podrazumijevamo vijesti na istaknutim mjestima na web stranici. Pritom smo njihove vijesti prema tematici raspodijelili u četiri skupine senzacionalističkih i populističkih naslova: “žutilo”, “seks”, “šokantne vijesti” te “afere i skandali”.[/box]

Pod kategorijom “žutilo” obuhvatili smo trivijalne i populistčke vijesti o životima bogatih i slavnih, kao i razne druge trivijalne vijesti. Naziv kategorije “seks” govori sam za sebe, no treba pripomenuti da smo u nju svrstali vijesti koje i implicitno i eksplicitno forsiraju “seksi” tematiku, s ciljem primamljivanja čitateljskih klikova. “Šokantne vijesti” obuhvaćaju senzacionalističke saržaje koji na prvu loptu pokušavaju uplašiti, protresti i uznemiriti čitatelja. U kategoriji “afere i skandali” pobrojali smo vijesti koje se bave ekscesima u krugovima društvene elite.

Statistički rezultati analize

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Prvi portal čije smo vijesti analizirali ima 16 glavnih pozicija za udarne vijesti. Od tih 16 vijesti, 3 vijesti mogu se svrstati u kategoriju “žutila”, 2 u kategoriju “seks”, 2 u kategoriju “šokantne vijesti” i 2 u kategoriju “afere i skandali. Naslovi pobrojanih tema bave se vulgarnim izjavama celebrityja, seksualnim životom poznatog holivudskog glumca, internetskim fotografijama žena s naglašenim oblinama, životnom krizom bivših celebrityja, šokantnim ubojstvom, jednim popularnim voditeljem, zloglasnom sektom i “šokantnim” otkrićem jezivog morskog čudovišta. Od 16 analiziranih vijesti, pronašli smo čak 9 vijesti senzacionalističke ili populističke tematike.

Na drugom portalu analizirali smo 12 vijesti na udarnim pozicijama, te među njima identificirali 1 vijest koja spada u kategoriju “seks”, 2 vijesti za kategoriju “šokantno”, te 7 vijesti iz kategorije “afera i skandala”. Neke od serviranih vijesti bavile su se seksualnim navikama Hrvata, šokantnim ubojstvom, teškom prometnom nesrećom te aferama s područja nacionalne i internacionalne politike. Od 12 analiziranih vijesti, pronašli smo 7 vijesti senzacionalističke ili populističke tematike.

Na trećem portalu analizirali smo vijesti na 18 udarnih pozicija, te pronašli 2 vijesti iz kategorije “žutilo”, 2 iz kategorije “seks”, i 4 iz kategorije “afere i skandali”. Neke od analiziranih vijesti bavile su se optimalnom količinom seksualnih odnosa, preljubom, političkim kumstvima, seksualnim skandalom i aferom hrvatskog političara. od 18 analiziranih vijesti, pronašli smo 8 vijesti senzacionalističke ili populističke tematike.

Na četvrtom portalu analizirali smo vijesti na 13 udarnih pozicija, od kojih 4 spadaju u kategoriju “žutilo”, i još 4 u kategoriju “afere i skandali. Neke od obuhvaćenih tema bavile su se modnim trendovima, egzotičnim ljepoticama, slavnim parovima, ispoviješću preljubnice i ekscesom poznatog nogometaša. Od 13 analiziranih vijesti, pronašli smo 8 vijesti senzacionalističke ili populističke tematike.

Zaključak analize

Foto: www.flickr.com
Foto: www.flickr.com
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Od ukupno 59 analiziranih vijesti, pronašli smo čak 32 vijesti koje se temelje na seksu, šokovima, žutilu, skandalima i senzacionalizmu, što iznosi više od polovice vijesti na udarnim pozicijama analiziranih portala.[/box]

Potrebno je shvatiti zašto moderno internetsko novinarstvo ide u ovom smjeru. Naime, za tu je vrstu medija najvažnija povratna reakcija čitateljstva, bila ona pozitivna ili negativna. Internetski portali financiraju se objavom reklamnih sadržaja, a o posjećenosti portala i čitanosti članaka ovisi relevantnost pojedinih portala za marketinške agencije.

Čitatelji su ti koji žele takav sadržaj

Drugim riječima, da se sporni trivijalni, seksualizirani i senzacionalistički članci izvrsno ne posjećuju, ne bi ih se u tolikoj mjeri ni objavljivalo jer bi to značilo financijski krah za portale. Time dolazimo do zanimljive kontradiktornosti – iako javnost sve glasnije poručuje da više ne može smisliti takve sadržaje na internetu, statistike i obična marketinška računica govore kako su oni, naprotiv, izvrsno posjećivani. I da – u to se ubraja i svaki bijesni komentar, svaki lajk, i svaki klik na određeni link.

Zaključak ove analize mogao bi biti da je sva moć za stvaranje promjene u serviranju medijskih sadržaja u rukama publike. U trenutku kad publika odluči prestati pratiti sporne sadržaje, oni će ispariti brzinom jutarnje magle.

Novinarstvo, kao i sve ostalo u današnje vrijeme, slijedi jednostavan ali neumoljiv zakon tržišne potražnje. Da ni mi nismo uvijek bezgrešni što se tiče ovih pitanja možete vidjeti na sljedećim izdvojenim linkovima 🙂

>> (FOTO) Novi imidž: Potez Lidije Bačić koji bi mogao šokirati njezine fanove

>> (VIDEO & FOTO) Nives Celzijus na glavu je navukla vražje roščiće i obratila se fanovima. Provjerite što je imala za reći.

>> SEKS SKANDALI, DROGA I PEDOFILIJA: Mirela Holy najavila knjigu koja će zaprepastiti mnoge

Komentari