Čime su vas strašili kada ste bili dijete? Na ove ‘priče’ roditelja, danas se samo možemo dobro nasmijati

Pixabay

Svi se sjećamo vječnog klasika “nemoj pit kavu, narast će ti rep”.

Mnogima bi zacvokotala vilica, a oči se širom razgoračile na ovakve i slične opaske roditelja dok izvodimo one prave dječje manevre koji su nerijetko znali biti opasni. Popisali smo metode kojima su nas roditelji plašili kad smo bili djeca i pošteno se nasmijali.

Doći će ti krumpiraši – srah i trepet jedne djevojčice

Kad sam bila mala jako sam se bojala onih “stričeka” koji su prodavali povrće i vikali “krumpira, luka, zelja” po kvartu. Roditelji su me uvijek plašili njima i to je redovito upalilo, ponekad bi potekla i koja suzica.”, kroz smijeh se prisjeća Jelena.

Sveznalica baka ili mama isto mogu unijeti strah u kosti malih vragolana: “Moja baka me uvjerila kako ona sve vidi i čuje što ja napravim i tako je stvarno bilo. Vjerovatno su joj govorile druge bake iz naselja. Bio sam uvjeren da baka stvarno sve zna pa sam izbjegavao nevolje”, nostalgičan je Danijel.

Dobro je poznato kako mnoge majke ne vole kada njihova djeca stavljaju kosu iza uha, jer će eto svi koji to rade hodati klempavi. Još jedan zanimljiv primjer dala nam je Snježana: “Ja se kao dijete nisam voljela češljati, ali moja majka je imala uspješnu metodu,  svaki put bi se zaderala “Ako ne daš da te počešljam, otpast će ti kosa, pa ti hodaj ćelava”.

Kućni ljubimci

“Imala sam papigu koja je vršila nuždu po stanu, iza ormara i svugdje. Jednog dana sam došla iz vrtića i papige nije bilo, a mama je samo rekla da je odletjela. Imam 26 godina, ni dan danas mi neće priznati da ju je ona pustila.”, odlučno tvrdi Ana.

“Tata me uvjerio kako je naš mačić pobjegao, jer jednostavno nije imao srca da mi kaže kako ga je pogazio auto”, rekla nam je Martina.

S druge strane, nema onog kome barem jednom nisu rekli “Ako papaš špinat, bit ćeš jak i velik kao Popaj”. Uz sve te velike i jake se redovito veže povrće koje djeca ne vole, ali ono što vole su gazirana pića i slatkiši.

“Bio sam u nekoj fazi kad nisam htio piti ništa osim cole i onda su me roditelji slagali rekavši “samo ti pij, mjehurići se stvaraju jer su unutra crvi.”, nadasve su bili kreativni Leovi roditelji. Ivan nam je ispričao kako je njegova, tada 4-godišnja kćer žarko htjela probati pivo: ” Rekao sam joj da je to pi-pi, napravila je grimasu, pogledala me kao luđaka i pobjegla.”

Možda je klišej, ali Babaroga uvijek pali

Babaroga je najrasprostranjenija zla pojava koja vlada Lijepom našom i plaši svekoliko pelenaško pučanstvo. Vreba iz svakog mračnog kutka, a nerijetko se krije i ispod kreveta onih koji ne žele spavati po noći. Tik uz ovu zlicu smjestio se Krampus zbog kojeg su mnogi morali popraviti svoje ponašanje u predblagdansko vrijeme.

Bilo kako bilo naši roditelji nam uvijek žele samo najbolje, a mi smo ponekad nerazumni i shvatimo njihova upozorenja i “male bijele laži” tek kad i mi postanemo roditelji i često se ulovimo kako izgovaramo “eeeej mali nemoj pit kavu…


Komentari