Čemu poezija: Pogledajte emisiju i film o Antunu Branku Šimiću

Dokumentarni film koji će se prikazati u emisiji prikazuje umjetnički put velikog pjesnika, Antuna Branka Šimića.

U emisiji Art a la carte koja se emitira na Trećem programu HRT-a petkom u 22 sata jednom mjesečno govorit će se o poeziji. Emisija o poeziji ima poseban naziv – Čemu poezija.

U svakoj emisiji prikazuje se po jedan dokumentarni film, a u prvoj emisiji to je film o Antunu Branku Šimiću nakon kojega slijedi razgovor s književnom teoretičarkom Andreom Milanko i književnim i likovnim kritičarem Milanom Bešlićem.

Film o životu Antuna Branka Šimića i njegovu umjetničkom putu snimljen je u povodu stote obljetnice pjesnikova rođenja, 1998. u pjesnikovim rodnim Drinovcima, Širokom Brijegu gdje se školovao, Dubrovniku i Cavtatu gdje je bolovao i Zagrebu, pjesnikovu umjetničkom zavičaju i mjestu prerane smrti. Šimićeve pjesme u filmu interpretiraju glumci Vili Matula i Alma Prica, a redatelj filma je Davor Šarić.

Redateljica emisije: Kamelija Čančarević

Voditeljica: Mirta Zečević

Urednica emisije: Ljubica Benović

U prvoj emisiji Čemu poezija književni kritičar Milan Bešlić i književna teoretičarka Andrea Milanko razgovaraju o  Šimićevoj ulozi u prijelomnom književnim poetički vrlo živom razdoblju na početku dvadesetog stoljeća, ali i  propituju i neke mitove koji se o njemu ponavljaju poput nerijetkog biografističkog pristupa temama, kao i isključivo povezivanje njegove poetike s njemačkim ekspresionizmom. Primjerice, Milan Bešlić objašnjava Šimićevu lidersku ulogu u književnoj zajednici, a Andrea Milanko propituje vezu ruskog formalizma sa Šimićevim književnim stavovima.

Književni kritičar Milan Bešlić i književna teoretičarka Andrea Milanko u emisiji razgovaraju i o  Šimićevoj ulozi u prijelomnom književno poetički vrlo živom razdoblju na početku dvadesetoga stoljeća, ali i propituju neke mitove koji se o njemu ponavljaju, poput nerijetkog biografističkog pristupa temama, kao i isključivoga povezivanje njegove poetike s njemačkim ekspresionizmom. Primjerice, Milan Bešlić objašnjava Šimićevu lidersku ulogu u književnoj zajednici, a Andrea Milanko propituje vezu ruskog formalizma sa Šimićevim književnim stavovima.


Komentari