‘BOŽESAČUVAJ’ U BOTANIČARU: Izložba kontroverznog dizajnerskog dvojca

U subotu, 28. siječnja u 20:00 sati, u ugodnom ambijentu Botaničara, relativno novog mjesta na ugostiteljskoj i kulturnoj mapi Zagreba, otvara se izložba dizajnerskoj dvojca Božesačuvaj.

Krivci i glavni odgovorni za prezentaciju ovog projekta, mladi su studenti povijesti umjetnosti – Marija Despotović, Marta Fiket, Marta Radman i Josip Vukelić, koji propitkuju funkcioniraju li plakati iz 90-ih i u današnjem vremenu u kontekstu političke satire.

Njihov je entuzijazam rezultirao predstavljanjem ove nekonvencionalne izložbe čak 19 godina nakon njezina zadnjeg službenog postavljanja, 1998. u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika.

Htjeli smo vidjeti gdje će nas ova priča odvesti, točnije htjeli smo preispitati u kojoj mjeri danas funkcioniraju plakati koji nastaju mahom 90-ih godina, kroz njihov “trademark” koncept javne političke satire. Ideja se razvila sasvim slučajno na kolegiju “Kustoske prakse” kod dr.sc. Jasne Galjer gdje nam je bilo ponuđeno napisati seminarski rad ili organizirati izložbu kao zadatak.

Kolegica Marta Fiket pristupila je kolegama Mariji Despotović, Josipu Vukeliću i meni te nas zaintrigirala spomenuvši kako je odrasla uz članove Boru i Bina. Zakačili smo se za ideju organiziranja izložbe koja je ubrzo postala puno više od studentskog zadatka. I izuzetno nam je drago što jesmo, te se nadamo da će se publika odazvati u što većem broju“, kazala nam je studentica Marta Radman.
božesačuvaj 5

Sudske tužbe smatraju najvećom nagradom za svoj rad

Umjetnički tandem Božesačuvaj čine Albino Uršić i Boris Kuk, poznatiji kao Bino i Boro. Na alternativnoj su sceni tijekom 90-ih privukli pozornost kontroverznim vizualnim rješenjima, prvenstveno u formi plakata, koji na satiričan i ironičan način reflektiraju tadašnje aktualne društvene teme i urbanu kulturu.

Njih dvojica surađuju još od srednje škole budući da su skupa išli u Primijenjenu i družili se svaki dan, a iz toga je proizašla umjetnička suradnja.

Inspiracija je bila aktualna politička situacija u Hrvatskoj i mi smo jednostavno davali osvrt ulice na to. Kako je i Darko Glavan napisao u predgovoru za našu izložbu 1197 – Žestok odgovor na žestoka vremena“, kazao nam je Bino, dodavši da su autentični po tome što su prvi uveli jezik ulice u javnu komunikaciju, prikazivali smo stvari onakvima kakve jesu i uvijek s ironičnim odmakom.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]”Neugodnosti su bile svakodnevna pojava, a najveće nagrade su nam sudske tužbe koje smo dobili za naše radove.“[/box]

Odabrani radovi spadaju u njihova najprovokativnija ostvarenja te će primarni naglasak izložbe biti na ironiji kao umjetničkoj pokretačkoj snazi utkanoj u njihov likovni opus koji ocrtava društvene apsurde vremena i prostora hrvatske posttranzicijske zbilje.

božesačuvaj 10'

After party u klubu Jabuka

Službeni after party održava se u klubu Jabuka, čiji je vizualni identitet putem brojnih plakata i klupskih ulaznica Božesačuvaj uvelike i izgradio, čemu se moglo posvjedočiti 2013. godine, u sklopu 45. rođendana kluba Jabuka, kada je u Arheološkom muzeju bio postavljen presjek njihovih radova.

Izložba će u Botaničaru biti otvorena do 4. veljače 2017. godine.


Komentari