Bliži se vrijeme krizmi: 10 savjeta kako odabrati savršenu haljinu

Foto: Freepik/alwexvolot

Bliži nam se Uskrs, a nakon njega dolazi vrijeme krizmi, obreda u mnogim kršćanskim Crkvama. Djevojčice tada biraju svoju prvu ‘ozbiljnu’ haljinu i cipele malo viših potpetica. Pritom se postavljaju pitanja kakva je haljina prikladna, u kojoj boji treba biti, kakvog kroja i koje duljine. No, često se dogodi da djevojčice na taj dan žele izgledati drugačije nego što su to njihove majke zaželjele. Kako bi i jedna i druga strana bila zadovoljna, evo deset savjeta kako odabrati savršenu haljinu za krizmu, prema ranijem pisanju Modnog ALMAnaha.

  1. Koji su običaji? Mnoge se crkve odlučuju za praktično rješenje – izjednačavanje svih krizmanika jednostavnim bijelim haljinama koje skrivaju osnovni look tog dana. Iako se mnogi mladi ne slažu s tom idejom mi je pozdravljamo. Ipak se tijekom ovog svečanog čina bijelim haljinama miče pažnja s modnih kombinacija koje možda nisu prikladne.
  2. Trendovi sezone diktiraju ono što ćemo nositi. Prilikom odabira haljine za krizmu naravno, držite se trendova, ali isto tako naučite trendove prilagoditi vlastitom tijelu i prilici. Čipka naravno, ali da nije prozirna, volani su zgodni ako ne otkrivaju noge i ramena.
  3. Budite jednostavne jer jednostavnost je najljepša! Drage naše male šminkerice haljina za krizmu ne smije biti večernja toaleta koju ste kupili u salonu svečanih haljina. Umjesto takve haljine odaberite jednostavan kroj haljine napravljen od svečane tkanine, uvijek svijetle ili pastelne boje.
  4. Uvijek je važna građa tijela jer ona diktira model haljine! Ukoliko imate obline neka to budu haljine A kroja, a ukoliko je ste visoke, vitke i mršave idealna je slatka haljine do koljena koje se širi od struka.
  5. Duljina je presudna, dobro to zapamtite! Haljine za ovu prigodu moraju biti do koljena upravo zato ih je potrebno isprobati u kombinaciji s cipelama!
  6. Bez seksipila, molimo! Ma koliko bile cool i po uzoru na svjetske zvijezde haljine koje koketiraju seksipilom ostavite za druge prigode. Za krizmu haljine ne smiju biti previše seksi, ispod njih se ne smije nazirati rublje i moraju biti s rukavima. Ukoliko ih haljina nema, ne zaboravite kupiti bolero.
  7. Prigodne boje! Pazite na boje. Haljine u jarkim bojama kao što su crvena, zlatna, crna nisu prikladne za ovu prigodu. Za krizmu odjenite nešto nježno rozo, plavo, zelenkasto, sivkasto… Budući da su to i boje ove sezone, odabir neće biti težak.
  8. Pripazite i na duboki dekolte, previsoke potpetice, umjetne nokte i prejaku šminku. Sve je to prikladno tek za maturalni ples.
  9. Kakve cipele? Balerinke, tenisice ili cipele s višom potpeticom. Višom podvlačimo ne previsokom u kojoj se ne može hodati. Idealna visina potpetica je do 7 cm, ovisno o tome koliko ste visoki. Prilikom kupovine cipela pazite na slijedeće: cipele moraju biti stabilne, ugodne i mekane. Ružno nabadanje nije slika koju želimo, zar ne?
  10. Make up, da ili ne? Da, naravno malo make up-a uz svečanu frizuru je dopušteno. No pazite da ne pretjerate s puderom, ružom za usne, umjetnim trepavicama, šljokicama.

Komentari