Blagdansko ludilo dolazi kraju: Znate li kako se oduprijeti mamurluku?

Ilustracija: Pixabay

Neumjerenost u hrani tijekom blagdana, povezana je s određenim ustaljenim tradicijama.

Uz mnoštvo hrane koja se našla na našim stolovima, organizmu je potreban odmor i čišćenje. Velike količine hrane smanjuju normalno funkcioniranje organizma te dolazi do opterećenja probavnog sustava. U našem se organizmu više nakupljaju otpadne tvari kao posljedica mijenjanja procesa obrade i apsorpcije hrane.  Povećava se kiselost tjelesnih tekućina što uzrokuje poremećaj prometa vode i elektrolita u našem organizmu.

Za vrijeme blagdana unosimo više bjelančevina, ugljikohidrata i masti a posljedično osjećamo tromost, glavobolje te iscrpljenost. Još jedan česti sastojak na blagdanskom stolu jest sol. Unošenjem viška soli zadržavamo vodu a time povećavamo rizik od povišenog krvnog tlaka.
Kažu da se po jutru dan poznaje, stoga bi i vaše čišćenje organizma trebalo započeti od jutra. Za čišćenje organizma preporuča se započeti s čašom tople vode u koju možemo isjediti malo limuna ili staviti žlicu jabučnog octa.
Važnu ulogu u našem zdravlju mogu igrati različiti čajevi. Čajevi od koprive, švedske grenčice, ružmarina, maslačka, breze ili zeleni čaj, pomažu u čišćenju našeg organizma te nas potiču da unosimo više tekućine u naš organizam. Kako bi osnažili organizam a pritom ne opteretili naš probavni sustav, možemo raditi različite napitke od iscijeđena voća i povrća. Pri tome je važno da omjer bude pola soka i pola vode kako sok ne bi bio previše koncentriran.
Tekuća hrana kao jutarnji obrok, pomaže našem tijelu da se lakše riješi metabolita i otrova jer upravo ujutro tijelo se riješava istih.

Za čišćenje organizma, važnu ulogu igraju povrtne juhe koje su bogate vitaminima i mineralima, a pritom griju organizam. Gorko povrće pozitivno djeluje na rad jetre i bubrega a za odstranjivanje otrova iz tijela, salata se može začiniti s malo limunova soka.

Nikako nemojte izbjegavati ugljikohidrate: palenta, riža, proso, zob i lagana variva, dat će nam dovoljno energije a neće opteretiti naš organizam. U kasnijoj fazi, možete postepeno unositi druge namirnice u vašu kuhinju.

U vrijeme blagdana, svi pomalo stanemo s redovitim vježbanjem. Za novu godinu donosimo odluke kako ćemo to promijeniti te više vježbati. Za naš organizam, tjelesna aktivnost je vrlo važna jer potiče cirkulaciju krvi a time i dovod kisika i hranjivih tvari u stanice. Možete raditi aerobne vježbe, trčati ili samo hodati, a važno je da potaknete znojenje te time izbacite otrove iz tijela.


Komentari