‘Bio je to moj bijeg od stvarnosti’ Ova zagrebačka studentica je i najpopularnija hrvatska gejmerica koja je pokorila Twitch

Foto: Wikimedia Commons/Ilustracija
Zagrebačka studentica producentica hit streaming kanala na Twitchu Paulina Cetina (23) veliki je fan esportova. Ona je streamerica na Twitchu vodećoj svjetskoj platformi za različite prijenose uživo. Paulina je AmeysHouse, ili skraćeno Amey, producentica i kreatorica sadržaja te lice multimedijalnog kanala GameBar TV. I pasionirana gejmerica sa životopisom dugim 15 godina.
Počela je prije četiri godine i tada je kaže sve bilo drugačije, ali danas je itekako poznata.

“Rano sam počela igrati videoigre, već u prvom razredu osnovne škole. Igranje igara kod mene je povezano s učenjem engleskog jezika. Sjećam se da sam se malo pravila važna dok smo na satu engleskog učili boje jer sam ih ja već znala, i to zahvaljujući Pokémonima. Naime, dok sam igrala te igre, susretala sam se bojama koje nisam znala pa sam u velikom rječniku tražila što znače”, prisjeća se Amey pa kaže da su njezina dva starija brata zaslužna za to što je toliko rano razvila ljubav prema videoigrama, ali i njezine prijateljice s kojima je igrala klasike poput “Super Mario Bros.” i “Donkey Kong”. Zanimljivo je i da su mnogo truda morale uložiti da bi ih igrale.

“Obitelji koje su imale djevojčice nisu imale igraće konzole već računala, no mi smo svejedno pronalazile put do igara, prvenstveno preko emulatora. Išle smo jedne kod drugih, družile se i igrale igre”, objašnjava.

Bijeg od stvarnosti

U ranim srednjoškolskim danima u njezin je život ušla igra “World of Warcraft” (WoW). Pseudonim ili umjetničko ime pod kojim danas radi sadržaj, nastao je upravo tijekom tih dana. Kako kaže, sve je počelo s ljubavlju prema ljubičastoj boji.

“Jedan od mojih najranijih online nadimaka bio je ‘Amethyst’, po uzoru na istoimeni dragi kamen. Koristila sam ga kada sam napravila svog prvog lika u igri World of Warcraft – čarobnicu iz rase Krvavih vilenjaka odjevenu u ljubičastu haljinu. No, moji ga tadašnji kolege iz gilde zbog lošeg poznavanja engleskog jezika nisu mogli izgovoriti pa su ga skratili na ‘Ame’. Ubrzo nakon toga dobio je sufiks ‘y’, pa je ‘Amethyst’ i službeno postala ‘Amey’”, a kad je počela koristiti Twitch postala je ‘AmeysHouse’.”

Nije joj žao, kaže, što je sve te silne sate provela u Azerothu, mjestu radnje igre.

“Bio je to moj bijeg od stvarnost. Dok sam igrala, nisu me morile svakodnevne brige. Možda nisam radila uobičajene stvari koje su radili moji vršnjaci, međutim ja sam igrajući tu igru stekla prijatelje s kojima sam i danas u kontaktu. Igra me naučila i odgovornosti, a najbolje sam ocjene imala dok sam igrala”, kaže Amey.

Ljubav prema videoigrama podijelila s drugima

Amey je 2014. poželjela svoju ljubav prema videoigrama podijeliti s drugima pa je počela raditi gaming sadržaj koji je objavljivala na YouTubeu. No, kada je ono što je radila pokazala bliskim ljudima, oni je nisu podržali. To ju je obeshrabrilo, ali ne i porazilo. Twitch kanal otvorila je 2017. godine. “Htjela sam da netko igra sa mnom”, kaže Amey. Želja joj se ispunila.

Amey kaže da prosječni prijenos na Twitchu traje oko četiri sata te da se svi prijenosi koji traju manje od tri sata smatraju “kratkima”. Naime, Amey svoje prijenose organizira uglavnom u večernjim satima, najčešće oko 20 sati. “Što bi stream dulje trajao, to bi rastao broj gledatelja. Dobar mamac za gubitak sna”, šali se.

Amey kaže da svoj Twitch kanal trenutno vidi kao hobi, a ne kao pravi posao. To, međutim, ne znači da na svojim prijenosima ne zarađuje. Twitch svojim korisnicima nudi nekoliko modela zarade – pretplate, donacije svih vrsta te nekoliko modela koji su specifični za Twitch poput poklonjenih pretplata, emojije (na Twitchu se zovu “emotovi”) i “navijanja” (eng. cheer). Amey si na Twitchu može zaraditi, kako kaže, pristojan džeparac te svoju aktivnost na platformi uspoređuje s onom uličnog svirača.

Voli esportove

Amey esportove, sadržaj koji na Twitchu uživa veliku popularnost, vidi kao pozitivnu stvar i jako je veseli što im u Hrvatskoj raste popularnost.

“Prije nego što sam na Twitchu počela sama raditi prijenose, na njemu sam redovno gledala natjecanja u esportovima. Puni su napetosti, iznenađenja i neočekivanih situacija. Postoje ljudi koji žele poduprijeti ovaj oblik igranja, ali zbog nedovoljno znanja radije ostaju po strani. Igrače se, nažalost, još uvijek percipira kao lijenu djecu koja gube dane na računalu i zato se esportove ne shvaća ozbiljno”, rekla je za Jutarnji.


Komentari